Годишње у БиХ застари шест милиона КМ новчаних казни

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - У БиХ годишње у просјеку застари око шест милиона КМ новчаних казни које су изречене због саобраћајних прекршаја.

Највећи дужник је крајем 2022. године дуговао више од 270.000 КМ, а дуг највећих 20 дужника износио је близу 1,5 милион КМ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Подаци истраживања показују да се у пракси догађа да појединци, који имају највећи дуг, успијевају да докажу да нису у могућности да га плате, јер формално-правно немају сталне приходе, нису запослени, не посједују имовину, возе туђи аутомобил, а у исто вријеме праве нове прекршаје.

Истраживање о застарјелим новчаним казнама провео је Истраживачки сектор Парламентарне скупштине БиХ, а подаци до којих се дошло ће на сједници Комисије бити детаљније презентовани.

Из парламента БиХ су навели да је и трагичан исход саобраћајне несреће у Сарајеву, у којој је погинула млада докторица, изазвало лице које је управљало возилом без возачке дозволе и под дејством алкохола и којем су раније изречене казне у висини 2.000 КМ због саобраћајних прекршаја, а нису плаћене.

“Ово је само још један од низа доказа да казнене одредбе Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ нису ефикасне и да се овакво стање под хитно мора промијенити”, наведено је у захтјеву за сутрашње одржавање седме тематске сједнице Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Позив за сједницу упућен је министрима комуникација и транспорта, као и правде у Савјету министара Едину Форту и Давору Бунози, представницима Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, федералног Министарства унутрашњих послова, Полиције Брчко дистрикта БиХ, кантоналних министарстава унутрашњих послова, пореских управа Републике Српске и ФБиХ.

Сједница Комисије о примјени казнених одредби Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, са освртом на тренутно стање и приједлозима за измјене закона најављена је за 15.00 часова.

Новинарима, камерманима и фоторепортерима биће омогућено праћење цијелог тока сједнице, а по њеном окончању биће објављено саопштење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана