Фонд здравства намјерава да измијени правила: Трудницама краћи пут до боловања

Маријана Миљић Бјеловук
Фонд здравства намјерава да измијени правила: Трудницама краћи пут до боловања

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС намјерава да поједностави прописивање трудничког боловања, као и обољелих од инфективних болести те непокретних лица на начин да не морају сваки мјесец долазити на комисију за оцјену привремене неспособности за рад.

- Поред унапређења контроле боловања, један од циљева измјена Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад је и да неким категоријама поједноставимо процедуру прописивања боловања, попут трудница, осигураника који болују од инфективних болести, непокретних лица и слично да не би морали сваки мјесец долазити на комисију за оцјену привремене неспособности за рад - рекли су “Гласу Српске” у Фонду здравства.

Наглашавају да је ријеч о радној верзији правилника, а о наведеним измјенама консултовани су и упознати представници послодаваца, као и синдиката. Представници радника истичу да је и раније требало уредити процедуре за труднице које су на боловању и друге раднике који због одређених болести одсуствују са посла.

- Вријеме у којем живимо је јако стресно за све грађане, а посебно за велики број жена које су трудне и које у највећем броју случајева морају мировати и тиме не могу ићи на посао. У тим случајевима трудницама је напорно сваки мјесец ићи на комисију да би продужиле боловање. Често на комисију шаљу и чланове своје породице. Све је то компликовано и потребно је то уредити на бољи начин - навела је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и додала да се процедуре административно могу поједноставити.

Најаве измјена Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад поздрављају и послодавци.

- Фонд здравственог осигурања на овај начин поједноставиће систем и направити рез по питању бројних злоупотреба, када је ријеч о боловањима. То ће нам помоћи да се боримо са мање папира. То је свакако помоћ и трудницима, али и докторима, јер се све може у једном бирократском процесу завршити - навео је предсједник Уније удружења послодавца РС Саша Тривић.

Из Организације ампутираца УДАС поручују да су већ дуже вријеме инсистирали на измјенама поменутог правилника.

- Потребно је да имамо што једноставнији приступ услугама. Нема потребе да сваки мјесец доказујемо нешто што је медицински доказано и за што имамо трајно рјешење. Са тим смањујемо и гужве и трошкове, али и потребу да сада, у вријеме ове пандемије, људи одлазе на комисије - нагласио је предсједник УДАС-а  Жељко Волаш.

Фонд здравства је и прије двије године, такође, измијенио овај правилник да би омогућили да родитељи дјетета које се налази на болничком лијечењу имају право на боловање у трајању болничког лијечења дјетета. Родитељи такође имају право и на привремену неспособност за рад за његу ужег члана породице и то 15 дана ако се ради о дјеци до 15 година старости, односно седам дана за старијег члана уже породице, као и до четири мјесеца, ако је у питању тешко здравствено стање дјетета до 18 година.

Бројеви и узроци

Према подацима ФЗО РС, лани је у просјеку сваког мјесеца било око 21.500 случајева боловања.

- До 30 дана у просјеку је мјесечно било 15.400, а изнад 30 дана око 6.100 случајева боловања. Један случај не значи и један радник. Примјера ради, ако један радник два пута у току мјесеца буде на боловању, он се води као два случаја - навели су у Фонду здравства.

Најчешћи узроци боловања су болести мишићно-коштаног система, тумори, проблеми у трудноћи, болести система крвотока те повреде, изолација, њега обољелог члана породице, затим професионалне болести или повреде на раду. Са појавом вируса корона изолација се је постала један од најчешћих узрока боловања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана