Фонд ПИО Српске забиљежио најбољи резултати у историји пословања

Срна
Foto: гс

БИЈЕЉИНА- Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић рекао је Срни да је Фонд у прошлој години, идући у сусрет 30. рођендану, а захваљујући свим запосленим и њиховом доприносу, забиљежио најбоље резултате у историји свог пословања

„Оборени су многи рекорди у погледу обима рјешавања о правима, оствареном приходу по основу доприноса - у децембру је наплаћено више од 103,71 милион КМ по основу доприноса, висини буџета, рјешавању по жалбама, структури корисника права, висини просјечне пензије и максималне пензије, расту броја пензионера“, навео је Милић.

Он је оцијенио да је 2021. година најбоља година, будући да су у њој оборени сви рекорди. „Честитам свим запосленима у Фонду за овакве резултате“, рекао је Милић. Милић је рекао да је, према подацима из Јединственог регистрационог система на дан 31. децембар 2021. године евидентирано рекордних 321.946 осигураника, пријављених код 44.021 уплатиоца доприноса, што је у односу на 2020. годину више за 6.448 осигураника. „У матичној евиденцији корисника права на крају прошле године Фонд је евидентирао 272.585 корисника или свега 1.581 корисник права више у односу на посљедњи дан 2020. године.

То је уједно и најмањи годишњи прираст броја корисника права од свега 0,58 одсто, имајући у виду да се до сада кретао од 1,5-2 одсто, па и више“, навео је Милић. Он је рекао да је стопа зависности, или однос броја осигураника према броју корисника, порастао са 1,16 на 1,18:1. као резултат позитивног тренда кретања од 2013. године када је тај однос био 1,12 или 1,13:1.  

Милић је истакао да је у протеклој години, по основу доприноса по први пут из изворних прихода по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање наплаћено више од милијарду КМ, односно 1,022 милијарде КМ, или 9,32 одсто више него у истом периоду 2020. године. „Просјечан приход по основу доприноса на мјесечном нивоу прошле године је 85,2 милиона КМ, а на дневном нешто више од четири милиона КМ. Средства по основу доприноса чине 84,6 одсто потребних средстава за исплату свих пензија, док средства за исплату пензија која недостају на достигнутом нивоу обезбјеђује буџет Републике“, рекао је Милић.

Он је нагласио да су, први пут у историји Фонда, сва средства за исплату пензије за децембар 2021. године у потпуности обезбијеђена из доприноса. „Наплаћен је 103,71 милион КМ, а за исплату децембарске пензије, у бруто износу, потребно је 102,12 милиона КМ“, додао је Милић. Милић је напоменуо да су рјешавање захтјева за остваривање права и сервисирање захтјева осигураника и корисника примарни и свакодневни послови Фонда ПИО Републике Српске. „То је још један од сегмената пословања Фонда гдје можемо бити више него задовољни оствареним резултатима и у том сегменту нам сасвим сигурно ниједан фонд у окружењу, па и шире, не може парирати... У току ове године Фонд је запримио 27.682, а ријешио 28.023 захтјева за остваривање и поновно одређивање пензије“, навео је Милић и додао да на мјесечном нивоу рјешавају између 2.300-2.500 захтјева.

Он је рекао да у року до 30 дана рјешавају више од 63 одсто захтјева, од 31 до 60 дана 12,3 одсто, а више од 60 дана 24,2 одсто предмета, уз напомену да се више од 60 дана у 95 одсто случајева рјешавају предмети са ино-компонентом, гдје овај Фонд на добијање података од ино-носиоца осигурања не може да утиче. „Користим прилику и позивам, по ко зна који пут, да нам се сви осигураници који су радили било гдје и било када ван Републике Српске и БиХ обрате одмах или најкасније годину дана прије испуњавања услова за остваривање права на пензију у било коју нашу пословницу, како би имали довољно времена да прикупимо неопходне податке и потврде од иностраних носилаца осигурања“, поручио је Милић. Милић је навео да је, осим захтјева за остваривање права на пензију, када је ријеч о осталим захтјевима /редован плус поступак по службеној дужности/, запримљено 52.369, ријешено 52.778, а у раду се на дан 31. децембар налази свега 770 предмета. „Ово су одлични резултати и, колико год да били скромни, оваквом ажурношћу се не може похвалити ниједан фонд у окружењу. У односу на крај 2020. године број неријешених првих захтјева смо смањили за 19 одсто, а осталих захтјева за 35 одсто“, истакао је Милић. Директор Фонда ПИО нагласио је да је веома битно што се из године у годину наставља позитиван тренд кретања структуре корисника права. „Тако је било и у 2021. години, коју смо завршили са рекордних 59,95 одсто корисника права на старосну пензију, 26,83 одсто на породичну и 13,14 одсто корисника права на инвалидску пензију“, истакао је Милић. Милић је рекао да је исплата пензија током 2021. године била потпуно редовна, у складу са прописима - сваког 10. у мјесецу за претходни мјесец, а често и прије тог рока, када је 10. падао у дане празника или викенда.

„Исплата је окончавана у року од 2-3 дана, у све 32 земље гдје Фонд врши исплату, имајући у виду да се исплата врши у Републику Српску за око 220.500, а ван Републике за 52.000 корисника права“, рекао је Милић. Он је указао да је овако ефикасну исплату омогућио добар приход по основу доприноса, са обезбјеђењем средстава која недостају из буџета Републике, као законске обавезе, те правовремен обрачун пензија од Фонда. „Укупни расходи за исплату права у току прошле године износе 1,208 милијарди КМ и већи су за 186 милиона КМ од прихода по основу доприноса које је обезбиједио буџет Републике у складу са законом, чиме је у потпуности задржана редовност и годишње усклађивање уз ванредно повећање пензија, у складу са законом“, напоменуо је Милић.

Милић је навео да ће пензија за јануар бити обрађена од 25. до 28. јануара и биће усклађена у складу са законом за све кориснике права. „Редовно годишње усклађивање пензија сигурно неће бити мање од три одсто, а подсјећам да је прошлогодишње, јануарско, било 2,16 одсто плус 0,84 одсто ванредно повећање. Ово ће бити шесто редовно годишње усклађивање, односно укупно шеснаесто повећање пензија, почев од 2013. године када је према важећем Закону о ПИО и почело усклађивање, по овом систему“, рекао је Милић.

Он је напоменуо да су од 2013. године пензије номинално повећане за 30,53 одсто, а ефективно за 36,75 одсто, тако да ће са усклађивањем које слиједи од јануара ове године пензије у посљедњих девет година бити ефективно повећане за око 40 одсто. „Влада Републике Српске је у потпуности одржала своје обећање. Република Српска је, упркос кризи, једина у региону која у протеклих девет година није замрзавала или смањивала пензије, већ напротив - у просјеку их годишње ефективно повећавала за више од четири одсто“, указао је директор Фонда ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана