Фоча: У свијет упућена декларација о фудбалском пријатељству

Срна
Фоча: У свијет упућена декларација о фудбалском пријатељству

Фоча - У Фочи је данас усвојена Декларација о универзалном поштивању фудбалског пријатељства, која ће бити упућена свим чланицама УН.

Декларацију су потписали играчи и тренери осам екипа које учествују на 11. међународном турниру "Пријатељи фудбала", а усвојена је на округлом столу под називом "Једна лопта - једно игралиште".

Округлом столу присуствовали су министар породице омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, као и генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Родољуб Петковић.

Предсједник београдске Асоцијације "Пријатељи фудбала" Зоран Аврамовић рекао је да фудбал не познаје границе, те да у Фочи већ дуже од 10 година траје једна од најљепших фудбалских прича.

"Иза свих турнира остала је управо ова једноставна порука, да нам је потребна једна лопта - једно игралиште, без обзира на било какве разлике међу нама и без обзира на све што нас је некад раздвајало или спајало. Ми смо данас кренули овдје са првих стотинак потписа једне декларације. Учинићемо све да она има своју причу, свој пут, да би се за годину, двије или три знало да је из Фоче 1. августа 2015. кренула прва оваква декларација јер нам је важно да имамо универзално поштовиње Фудбалског пријатељства", рекао је Аврамовић.

Тренер кадета љубљанске Олимпије Вања Старчевић очекује да ће значај декларације препознати UEFA и FIFA, којима ће овај документ бити прослијеђен.

"Надам се да ће видјети да је то добра ствар за ове просторе, али и за просторе Европе и свијета, да ће је прихватити и да ће проћи даље", рекао је Старчевић.

Он је додао да је ова декларација одавно заживјела у клубу из Љубљане.

"Када путујемо из Љубљане до Фоче, пролазећи кроз сва села и градове, играчи ми прилазе у аутобусу и говоре ми, жовдје је рођен мој отац, овдје моја мајка, стриц или ујак. Наш клуб је Југославија у малом", истакао је Старчевић.

На турниру ће вечерас бити одиграни полуфинални сусрети у којима се састају "Сутјеска" - "Олимпија" и "Ријека" - "Жељезничар".

Претходно ће у борби за пласман од петог до осмог мјеста снаге одмјерити кадети "Звезде" и "Војводине", те "Будућности" и "Сарајева".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана