Енергетско умивање чека двије зграде

Милијана Латиновић
Енергетско умивање чека двије зграде

Бањалука - Боља изолација, освијетљеност и уштеда енергије само су неке од техничких предности које ће добити још двије зграде у Српској захваљујући програму "НовЕЕ зграде РС - за уштеде" који ће бити реализован ове и идуће године.

Програм организује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, под покровитељством Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ), у оквиру пројекта "Подстицање енергетске ефикасности у БиХ".

Шансу за енергетско "умивање" добиће нека од школа, вртића, стамбених или пословних зграда, које локалне заједнице пријаве на јавни позив који је отворен до краја априла.

- Локална заједница која пријављује објекат за учешће у програму мора имати више од 20.000 становника и може пријавити стамбени или пословни објекат, или зграду образовања - навели су у министарству.

Поучени претходним искуством, када је кроз пројекат енергетске ефикасности опремљено неколико објеката у којима су уштеде енергије велике, ову шансу искористиће у општини Градишка.

- Имамо неколико објеката којима би енергетско опремање добродошло, као што су музичка школа, гимназија или зграда општине. Направили смо ранг-листу приоритета на основу које ћемо изабрати зграду коју ћемо пријавити на овај позив - рекао је начелник Градишке Зоран Аџић.

Утопљавање стамбених и пословних објеката, посебно школа и вртића, оцјењују позитивним и у општини Лакташи.

- Искористићемо ову могућност како бисмо бар неку од зграда санирали. Вртић и школе су свакако приоритет, а у идућем периоду одлучићемо који објекат да кандидујемо. Свима њима је столарија дотрајала, а самим тим троши се много за гријање и то су само неки од проблема - рекао је начелник Лакташа Ранко Карапетровић.

Зграда у којој се налази вртић у Модричи највјероватније ће се наћи на листи објеката кандидованих за енергетско опремање.

- Вртић се налази у неусловној згради која би морала у што скорије вријеме бити санирана. Ово је изузетно добар пројекат које треба да искористе све локалне заједнице - рекао је начелник Модриче Младен Крекић.

Документација

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС наводе да заинтересоване локалне заједнице треба да доставе писмо намјере, које је потписао начелник или градоначелник, којим се прихвата учешће на јавном позиву. Уз то треба да приложе и попуњен упитник са информацијама о јединици локалне самоуправе, као и попуњен упитник са информацијама о објекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана