Дуг возача у БиХ скоро 60 милиона КМ: Сарајлија дугује чак 94.150 КМ

nezavisne.com
Дуг возача у БиХ скоро 60 милиона КМ: Сарајлија дугује чак 94.150 КМ

Бањалука - Укупан дуг возача у БиХ за саобраћајне прекршаје износи скоро 60 милиона КМ, а укупан дуг возача у ФБиХ скоро је дупло већи од оног у РС, подаци су Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА БиХ).

Горан Ракић, шеф Кабинета директора у овој агенцији, каже да је укупан дуг 58.289.438,5 КМ, а укупан број налога је 570.468.

“Од укупног дуга, дуг возача у ФБиХ је 36.488.101,5 КМ, док у РС он износи 19.606.688 КМ”, рекао је Ракић.

Он је истакао да највише новца за саобраћајне прекршаје појединачно дугује особа из општине Сарајево Стари град, која је дужна 94.150 КМ у 157 налога.

Милан Тешић, руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја РС, каже да се прекршаји које чине возачи у РС, али и други учесници у саобраћају, најчешће односе на алкохол и брзину кретања.

“Закон о прекршајима РС је рекао да уколико се у року од осам дана плати прекршај, износ ће се смањити за 50 одсто. Међутим, тај механизам просто је потребно још утегнути преко Пореске управе РС и осталих институција, како би степен наплате тих прекршаја био већи”, рекао је Тешић за “Независне”.

Он каже да је намјера те мјере која је уведена била да се повећа степен наплативости, међутим то је урађено само у одређеној мјери, а ефекти нису онакви како је очекивано.

Тешић је рекао да је приликом наплате велики проблем уколико прекршилац нема никакво власништву, односно имовину на себи.

“На тај начин Пореска управа РС не може да наплати те прекршаје, односно ако неко вози аутомобил који није његово власништво а чини прекршаје - просто нема механизма да му се наплати тај прекршај ако нема имовину на себи”, каже Тешић.

Он је појаснио да у случају кад прекршај забиљежи радар или камера, ако особа која вози аутомобил није и власник возила, а при томе прави прекршај, прекршајни налог стиже власнику возила, који се изјасни да није он управљао возилом него та друга особа.

“Ако та друга особа нема ништа од имовине, не постоји механизам да му се наплати та казна јер се не може ићи преко Пореске управе РС, ауто не региструје јер га нема у свом власништву и нико му не може наплатити прекршај. Условно речено, он је ван система и због тога се код нас дешава овај проблем”, каже Тешић.

Шевал Ковачевић, инжењер саобраћаја и овлаштени судски вјештак за саобраћај БиХ, каже да се одавно говори о злоупотреби возила у саобраћају, која је прешла границе.

Он каже да би то требало регулисати на начин да уколико возач вози аутомобил који је у власништву друге особе и чини прекршаје, тај аутомобил би свеједно требало одузети од власника возила, па да се прекршилац и власник возила даље расправе у парничном поступку. 

“Законски треба уредити прописе, упозорити грађане да уколико особи за коју се сумња да има злоупотребе у саобраћају дате своје возило, одговарате својом имовином, јер сте му ви своју имовину и дали”, истакао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана