Дјечак туче другаре и уједа васпитачице

Драгана Орловић
Дјечак туче другаре и уједа васпитачице

Бањалука - Малишани једног бањалучког вртића свакодневно се суочавају са агресивним другаром који их туче, а васпитачице чупа за косу и уједа.

Овакво понашање све је чешћа појава међу дјецом предшколског узраста са којим се суочавају и друга обданишта у Српској.

Родитељи чија дјеца бораве у овом вртићу, који ради у оквиру бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање, већ мјесецима апелују на то да овај проблем буде ријешен. Уплашени за дјецу одлучили су да пишу и петицију како би агресивни дјечак био удаљен из те установе.

- Удара их непрестано. Кући долазе са модрицама и огреботинама. Уједа тете и чупа их за косу. Нико му ништа не може - прича огорчено један од родитеља који је захтијевао да му не објавимо име.

Помоћница директора бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Мира Галић каже да су упознати са овим случајем.

- Пратимо ово, као и свако друго дијете које има проблема у понашању. То ћемо и убудуће радити и сигурно да ћемо поштовати Конвенцију о правима дјетета и струку, те изнаћи најадекватније рјешење - истакла је Галићева.

Агресивно понашање међу дјецом предшколског узраста је комплексан проблем о којем многи нерадо говоре. Међутим, директорица вртића "Радост" у Приједору Душанка Божић не крије да су у посљедње двије године имали двоје малишана код којих је уочено агресивно понашање.

- Послије свих исцрпљених метода, на крају смо морали затражити њихово повлачење из вртића на одређени период. И то под условом да иду дјечјем психијатру и донесу налазе по повратку - прича Божићева.

Родитељи једног од тих малишана, како истиче Божићева, одмах су увидјели да постоји проблем и пристали су дијете да одведу стручњаку, док су родитељи другог то одбили. Исписали су га из овог и уписали у други вртић.

- То није рјешење. Родитељи морају прихватити кад дијете има проблем и помоћи му. Дијете које је привремено удаљено, вратило се потпуно примјереног понашања - прича Божићева.

Она је додала да у овај проблем мора бити укључена стручна служба. Дјетету се никако не смије одмах качити "звоно" да је лоше, већ му треба пажљиво и постепено помоћи.

- Психолог мора сазнати зашто је неко дијете агресивно. Са родитељима треба разговарати о томе како се у кући понаша - додала је Божићева и истакла да је исписивање дјетета из вртића посљедњи корак.

- Не можемо дозволити да једно дијете малтретира сву осталу дјецу - додаје Божићева.

И директорица обданишта "Мајке Југовића" у Добоју Славица Живковић каже да агресији дјеце треба да приступимо пажљиво.

- Кључни су и родитељи и стручњаци. Обавезан је и рад психолога како би дијете схватило гдје гријеши - поручује Живковићева.

Психолог Александар Милић каже да су агресивна дјеца у ствари дјеца без стечених добрих навика.

- Потребно је тој дјеци створити осјећај да није у реду отимати другарима играчке и тући их. Ако се на вријеме то не каналише, јачаће њихово лоше понашање, које ће касније прерасти у озбиљан проблем - објашњава Милић и додаје да агресивну дјецу не треба слати у изолацију или стигматизирати их, јер строге казне изазивају нову агресивност.

Ни у једном правилнику, ни у Закону о предшколском васпитању и образовању не постоје детаљно дефинисане мјере како поступити у случају насиља међу дјецом у вртићима. Једино је прописано да је свака установа обавезна да им омогући безбједан боравак.

Насиље није заиграност

Социјални радник и едукатор у школици за родитеље удружења "Нова генерација" Бојана Делибашић-Бијелић каже да је евидентно да расте вршњачко насиље у вртићима, али се подводи под заиграност и разиграност дјетета.

- Поред физичког у вртићком узрасту често је заступљено тзв. социјално насиље - када се неко дијете искључује из групних активности, када га оговарају, причају лажи о њему или наговарају друга дјеца да се не друже са њим. Васпитачи су ти који треба да укажу да такво понашање није у реду - истакла је Делибашић-Бијелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана