Ђаци и професори учиће да се боре против катастрофа

nezavisne.com
Ђаци и професори учиће да се боре против катастрофа

Бањалука - Професори и ученици у основним и средњим школама у РС учиће ускоро како да реагују у случају елементарних непогода.

Обуку ће проћи заједно с надлежним службама у локалним заједницама и припадницима Цивилне заштите, како би повећали своју безбједност и превентивно дјеловали у случају евентуалних катастрофа.

Наиме, Министарство просвјете и културе РС, поучено посљедњим поплавама, припремило је правилник о обучавању лица у оквиру основног и средњег образовања о опасностима и заштити од елементарних непогода и других несрећа. Правилник се налази у форми нацрта и на њега се могу упутити примједбе и сугестије.

"Све основне и средње школе треба да приликом израде годишњег програма рада школе планирају обуку ученика и наставника, стручних сарадника и осталих запослених за адекватно реаговање у случају елементарне непогоде и друге несреће", пише у правилнику.

Правилник је предвидио да се знање о ризицима и посљедицама на људе стиче на часовима одјељенске заједнице, као и да се барем једном у години организују показне вјежбе поступања у случају пожара, поплаве или слично.

У оквиру обуке наставници, стручни сарадници и остали запослени треба да се упознају с основним ризицима, да знају препознати ризик и дјеловати, знају користити прву помоћ и заштитну опрему", наводи се у правилнику.

Овакав потез Министарства могао се очекивати с обзиром на то да ни сам министар није био задовољан ситуацијом у школама по питању опреме и безбједности, а у шта се могао увјерити приликом посљедњих поплава.

"Увјерио сам се да многе школе на терену немају све оно што би требало да имају и нисам сигуран да свака школа провјерава стање сета прве помоћи и проходности задњих врата, степеница у случају опасности и многих других ствари. Да не говоримо о домовима у којима није било свијећа, батеријских лампи и других ствари, а за које се испоставило да могу да буду врло важне", казао је раније Горан Мутабжија, министар просвјете и културе у Влади РС.

Ову идеју подржали су у Активу директора основних школа регије Добој, гдје су школски објекти претрпјели огромну штету и гдје су поједини ученици остали заробљени у бујици воде која је поплавила овај град.

"Безбједност ученика увијек мора бити на првом мјесту и сматрамо да ученици морају да буду обучени како да на најбезбједнији начин напусте објекат, да се евакуишу и заштите од било које елементарне непогоде. У школи у којој радим смо сами направили правилник и имамо свој план евакуације по којем би се дјеловало. Јер, послије онога што је задесило Добој и цијелу РС сматрам да се морамо вратити у времена када су ова питања била системски уређена", казала нам је Зора Глувак, предсједница Актива.

И у бијељинском Активу директора основних школа дијеле слично мишљење када је заштита од елементарних непогода у питању, додајући како су поједине пројекте по овом питању већ покушали реализовати.

"Мишљења смо да не само ученици него и сви грађани у РС треба да освјеже памћење и науче како се треба понашати у кризним ситуацијама и овакву акцију дефинитивно подржавамо", поручили су из овог актива.

Резултат обуке

упознавање безбједносних ризика

стећи вјештине дјеловања

знати руковати заштитном опремом

знати мјере прве помоћи

оспособити се за дјеловање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана