Дигитализација захтијева реформе на свим пољима

Милијана Латиновић
Дигитализација захтијева реформе на свим пољима

Бањалука - Република Српска мора да ухвати корак са свјетским трендовима и дигитализује готово све сегменте, а како би се приближила том циљу, неопходно је да већу пажњу усмјери на школовање стручњака из области информационих технологија (ИТ) и повећа директна улагања у истраживање и развој.

Закључено је то након детаљне анализе свих панела одржаних на овогодишњем “Јахорина економском форуму”. У закључцима Удружења економиста РС SWOT, које је организатор форума, наведено је да дигитализација економије доноси многобројне прилике за развој, али и ризике, те да је потребно водити рачуна о безбједности. У прилог томе говори чињеница да безбједност дигиталних ресурса не погађа само ИТ сектор већ све сегменте друштва, а велики проблем том сектору причињава дефицит кадрова који је присутан на глобалном нивоу, због чега је неопходно прилагодити систем образовања.

Учесници форума предложили су да се у што краћем року пред основцима нађе предмет информатика с иновираним наставним програмом који ће бити прилагођен потребама савремене дигиталне економије. У области средњег образовања, увођење дуалног образовања требало би да буде приоритет.

- Универзитет треба да ради на изградњи предузетничког еко-система и да активно подстиче сарадњу с реалним сектором кроз научноистраживачки рад - закључили су панелисти.

Процес дигитализације обиљежиће и развој банкарског сектора, а да би Српска могла адекватно одговорити на трендове четврте индустријске револуције, Влада РС и приватне компаније морају да повећају директна улагања у истраживање и развој.

У закључцима који су достављени “Гласу Српске” истакнуто је да би е-управа требало да буде окосница савременог друштва.

Извршни директор SWOT-а Саша Грабовац истакао је јуче да је продуктивност наших приватних компанија много мања него у развијеним економијама, а један од разлога је мала примјена дигиталне економије, због чега би оне требало да предузму значајније кораке на том пољу.

Коментаришући закључак о информатици у основним школама, Грабовац је појаснио да тај предмет постоји у вишим разредима, док се у развијеним земљама уводи већ у вртићу.

- Код нас се градиво заснива на технологијама старим двије деценије. Неопходна је иновација програма и уз минималне измјене по угледу на Србију дигитализоваћемо стотине учионица и код нас - рекао је Грабовац истакавши да ће реализација ових закључака зависити од расположивих финансијских средстава и способности носилаца власти да их спроведу.

Порески систем

Дигитализација пореског система истакнута је као добар примјер. Нове електронске услуге Пореске управе РС и Управе за индиректно опорезивање БиХ омогућиле су брже и ефикасније подношење пријава те унаприједиле комуникацију с пореским обвезницима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана