Дебљи износи на рачунима домова здравља и болница

Данијела Бајић
Дебљи износи на рачунима домова здравља и болница

БАЊАЛУКА - Према финансијском плану пословања Фонда здравственог осигурања РС, за здравствену заштиту становника у овој години предвиђено је 616,9 милиона КМ, што је за 8,87 одсто више у односу на лани, а дебљи износи ће, како кажу у болницама и домовима здравља, доћи као мелем на рану с обзиром на енормне трошкове које је узроковала пандемија вируса корона.

Према овогодишњем плану пословања Фонда здравства, који је усвојила и Влада Републике Српске, укупни приходи са примицима планирани су у износу од 783,17 милиона КМ.

У овој години, истакли су у Фонду здравства, за болнице је намијењено 311,3 милиона КМ, што је за 45,3 милиона марака више него лани.

На више новца могу да рачунају и домови здравља, којима ће бити распоређено 122,6 милиона.

- Већи расходи за здравствену заштиту планирани су и у овој години, чиме је настављен континуитет повећања средстава намијењених здравственим установама са намјером да се константно унапређује квалитет здравствених услуга и уводе нове услуге - казали су у Фонду здравства.

Очигледан примјер је, како су навели, Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС који је 2016. године имао уговор тежак 73 милиона марака, док је лани тај износ био 116 милиона КМ, што је повећање за готово 60 одсто.

- Укупно планирани приходи са примицима Фонда здравства за ову годину виши су од финансијског плана за 2020. годину за 3,65 одсто, за колико су  виши и предвиђени расходи са издацима. Процјена трошкова за ову годину планирана је на основу тренда претходних година и процјене реализације за 2021. годину, при томе узимајући у обзир и кретања расхода у 2020. години узрокованих појавом вируса “ковид 19” - рекли су у Фонду здравства.

Вијест да ће више новца ове године бити издвојено за болничку здравствену заштиту обрадовала је директора болнице у Зворнику Ивана Поповића који каже да су прошле године због вируса корона имали огромне трошкове.

- Више новца у овој години здравственим установама доћи ће као мелем на рану, јер су трошкови за медицинске гасове, прије свега за кисеоник, на годишњем нивоу раније износили око 70.000 КМ, док је само у децембру прошле године за те намјене потрошено 120.000 марака - рекао је Поповић.

Директор добојског Дома здравља Славко Ковачевић рекао је да ће више новца у 2021. години много значити за ову здравствену установу.

- Сви домови здравља у Српској имали су огромне трошкове због вируса корона, тако да је свака марка добродошла - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана