Од Бањалуке до Ирана на моторима

Милош Васиљевић
Од Бањалуке до Ирана на моторима

БАЊАЛУКА - Скоро 11.000 километара прешли су на двоточкашима Далибор Петрашевић из Бањалуке и Игор Чавић из Београда који су се отиснули из највећег града Српске како би стигли до Ирана, гдје су упознали чари ове земље.

Ови заљубљеници у моторе, који су се након 16 дана авантуре вратили у недјељу, спавали су у пећини, у даљини видјели и Арарат, али и у осам дана, колико су били у Ирану, упознали ову чаробну земљу.

И нису зажалили, потврђује за “Глас” Петрашевић истичући да су се на овај подухват одлучили на основу позитивног искуства бајкера из Србије Мише Хромчика који је у Ирану боравио 2019. године.

- Припреме су трајале шест мјесеци, читали смо све значајно за ово дуго путовање, скупљали податке, тражили могућност за добијање визе. Онда смо припремали моторе, прошли све сервисе - казао је Петрашевић.

Иран је, каже, велика непознаница за све људе који долазе са нашег простора. Иранци су сусретљиви и гостољубиви, па су ова два храбра бајкера из азијске земље понијела најљепше успомене.

- Њихов начин живота и размишљања разликује се доста од Европљана. Иранци су веома гостољубиви, да то нисам нигдје видио. Гдје год да смо стали, било да је продавница, бензинска пумпа, људи нам одмах нуде смјештај, да код њих спавамо и једемо, а први нас пут у животу виде. Кад смо стали на пумпи, око нас се створило 30 људи - рекао је Петрашевић и додао да су имали више од 50 позива за гостопримство.

За осам дана, колико су били у Ирану, остали су импресионирани и љепотом и разноликостима земље.

- Видјели смо табришки базар, највећи на свијету, посјетили смо Комо, предграђе Техерана, затим Есфахан, бившу престоницу Ирана, паркове. Били смо у пустињи и старом античком граду Јазд. Посјетили смо и два града у Персијском заливу, прво Ширан, па смо били у Десвулу, једном од најтоплијих градова на свијету, гдје је температура често изнад 50 степени, а посљедње вече смо били у Мохабаду - рекао је Петрашевић.

Упознали су нову земљу, културу и обичаје. Чак се и викенд, односно нерадни дани, разликују од наших простора.

- Нерадни дани су четвртак и петак, гдје су велике гужве у ресторанима, обавезно се једе традиционална храна, а суботом и недјељом све нормално ради. Код њих се ништа не отвара прије 11 ујутру, тек око 12, али зато све ради до поноћи. Увече су сви у парковима, и ту буду до два-три сата иза поноћи, породично - истакао је Петрашевић.

Велики утисак на овом путовању оставила је и Турска.

- Бугарску смо прошли за дан, возили смо доста, један дан смо прешли и 900 километара, што је за моторе, али и за нас било напорно. Пролазећи кроз Турску смо свраћали на интересантна мјеста. Посјетили смо Кападохију, ту смо спавали у пећини, након тога смо били у Ерзуруму на 2.000 метара надморске висине, одакле се види Арарат. Ту је још био снијег и само четири степена, гдје смо се смрзли - истакао је Петрашевић.

Туре

Далибор Петрашевић, који већ 12 година вози мотор, каже да је ово искуство које се не може лако препричати. Ово је до сада најдуже путовање, а три дана било им је потребно да из Бањалуке стигну до саме границе са Ираном.

- Били смо до сада у Украјини, Молдавији, Румунији и Пољској, ишли смо до границе са Русијом, али је то до сада све било до 8.000 километара. Ово је прва тура са више од десет хиљада километара - рекао је Петрашевић и додао да је сљедећа потенцијална дестинација афричка земља Сенегал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана