Чувати светињу за коју су борци дали животе

Ц. М.
Чувати светињу за коју су борци дали животе

Петрово - Видовдан - крсна слава Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага (ОС) БиХ обиљежен је јуче широм Српске, а у бројним храмовима служене су литургије и одржане академије.

Предсједник РС Милорад Додик на обиљежавању славе Војске РС на Озрену подсјетио је да су војници учинили одлучујући корак у одбрани свог народа.

- Сјећање на улогу ВРС се не губи, нарочито не на Видовдан, који је од историјског значаја за Србе - поручио је Додик.

Командант Трећег пјешадијског (РС) пука Недељко Копуз истакао је да је Озрен поднио велико страдање у протеклом рату, док је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић казао да Влада РС настоји максимално да побољша економско стање борачке популације.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић нагласио је да се РС мора чувати као зјеница ока.

Послије литургије и парастоса у манастиру Светог Николе на Озрену, прослава је настављена ломљењем славског колача и културно-умјетничким програмом. Обиљежавање је увеличала и најпознатија група бајкера "Ноћни вукови", који су прије доласка на Озрен положили вијенце на споменик најмлађем српском борцу Споменку Гостићу у Добоју.

У честитки поводом Видовдана, предсједник Владе РС Жељка Цвијановић позвала је на слогу и чување светиње за коју су борци дали своје животе и дијелове тијела, штитећи вјековна огњишта и свој народ.

Видовдан је литургијама и свечаним академијама обиљежен и у Бијељини, Источном Сарајеву, Градишци, Кнежеву, Шамцу, Рогатици, Угљевику, те другим локалним заједницама у РС, а славу ВРС прославило је и удружење "Завет отаџбини" у Лазареву у Србији. У Добоју је јуче обиљежен Дан града, а градоначелник Обрен Петровић поручио је да су нова радна мјеста приоритет Градске управе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана