Човић: Конститутивност је кровна уставна категорија

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО- Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је да је конститутивност уставна категорија и да о томе не треба расправљати већ обезбиједити легитимно представљање тамо гдје то Устав БиХ тражи.

"Ништа више од тога не треба, а тај баланс између грађанског и етничког већ има у Уставу БиХ", изјавио је Човић на "дружењу уз кафу" са новинарима у Сарајеву коју је организовао поводом преузимања осмомјесечног предсједавања Домом народа.

 

Човић је подсјетио да су, док је он сједио у Предсједништву БиХ, све одлуке доношене једногласно, те истакао како сви морају да поштују једни друге.

 

"Не можемо рјешавати одвојено Предсједништво и Дом народа, ко год то мисли вара се. То је цјелина. То је толико мало што тражимо да хрватски народ може изабрати своје представнике", нагласио је Човић.

 

Он је поручио и да жели појашњење питања укидања префикса - српски, бошњачки, хрватски.

 

"Можда су хтјели рећи да бришемо етничку одредницу. И шта онда? Имаћемо три члана Предсједништва и коме ће се они обраћати. Људи који воле концепт грађанског, хајдемо направити двије федералне јединице и ријешили смо проблем, али за то треба консензус", навео је Човић.

 

Он је оцијенио да је БиХ на врхунцу кризе, те да је наредни корак суноврат, те додао да би најсрећнији био да БиХ има "једног предсједника, једног предсједавајућег Савјета министара, предсједавајућег паралмента и да се ротирају".

 

"И кад предлажем да имамо двије федералне јединице у Федерацији умјесто 11, ја мислим да је спашавамо. Имамо двјесто институција кроз систем организирања. Двије јединице су подјела, али мања него ова коју имамо", рекао је Човић.

 

Он је рекао да ће дати све од себе да Дом народа нормално функционише, те да ће као предсједник ХДЗ-а БиХ и Хрватског народног сабора учинити све да се пронађу неопходна рјешења како би могли партиципирати у законодавној и извршној власти.

 

"Дошли смо у ситуацију да споразум из Мостара није реализован у потпуности. Сва рјешења у том споразуму се виде, само је питање како направити компромис кључних политичких странака и да се онда можемо посветити сређивању стања у земљи", рекао је он.

 

 

Лидер ХДЗ-а БиХ најавио је и да ће се ових дана састати са лидерима СНСД-а и СДА, те истакао да је од раније договорио радни ручак код предсједника Србије Александра Вучића.

 

Човић је потврдио и да ће вечерас ићи на вечеру са специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метју Палмером.

 

Човић је данас говорио и о партнерству са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и истакао да то не треба мијешати са пријатељством.

 

У оквиру редовне ротације, Човић је од данас преузео функцију предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Наредних осам мјесеци функцију првог замјеника предсједавајућег Дома народа обављаће Никола Шпирић, а функцију другог замјеника Бакир Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана