Чланство синдиката на ревизији

Маријана Миљић
Чланство синдиката на ревизији

Бањалука - Синдикати у Српској наћи ће се ускоро под лупом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, а како би добили статус репрезентативног и карту за учешће у социјалном дијалогу, сваки од њих мораће на папиру доказати да окупља минимално пет одсто укупне радничке популације.

Новим Законом о раду, који је ове седмице ступио на снагу, цензус репрезентативности спуштен је са 20 на пет одсто. У Закону о раду је наведено да се репрезентативним синдикатом на нивоу РС сматра синдикат у који је учлањено не мање од пет одсто укупног броја запослених у Српској у најмање три подручја, области и гране. Према посљедњим подацима, које је објавио Републички завод за статистику, у Српској је на крају септембра прошле године било запослено 248.783. То значи да синдикат мора имати око 12.500 чланова из најмање три области како би био репрезентативан.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да је утврђивање репрезентативности први корак након што је ступио на снагу Закон о раду.

- Тренутно не можемо рећи ко је од синдиката репрезентативан. Радне групе за утврђивање репрезентативности су формиране. Синдикати треба да докажу своју репрезентативност, односно да доставе документацију да имају пет одсто радника од укупног броја запослених у најмање три гране, подручја или области према подацима Републичког завода за статистику - рекао је Савановић и додао да очекује да статус репрезентативних добију Савез синдиката РС и Конфедерација синдиката РС на чијем су челу Ранка Мишић и Обрад Белензада.

Савановић истиче да и они морају документима доказати репрезентативност.

- Морају нам доставити све доказе како би показали да су репрезентативни. Када утврдимо репрезентативност, одмах ћемо кренути са преговорима о колективном уговору - казао је Савановић.

Рок за отпочињање преговора о колективном уговору је 30 дана од дана ступања на снагу Закона о раду, а послодавци и синдикати га морају усагласити најкасније 90 дана послије почетка примјене закона.

У Савезу синдиката РС су казали да су и са цензусом од 20 одсто били репрезентативни и да им неће бити проблем да то доказу са четири пута нижом границом.

- Под кровом Савеза синдиката РС налази се 15 гранских синдиката и имамо око 120.000 чланова - казали су у најмасовнијој синдикалној организацији у Српској.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Обред Белензада каже да и они испуњавају услове за репрезентативност и да ће то доказати како би почели преговори о колективном уговору.

- Видјели смо до чега се дошло када социјални партнери не разговарају. Због тога треба што прије да сви заједно сједнемо за сто како бисмо дошли до што бољег колективног уговора - рекао је Белензада.

Предсједник Уније синдиката радника у здравству РС Миодраг Фемић рекао је да до сада нису били репрезентативни, али да су ту снагу добили новим Законом о раду.

Народна скупштина РС усвојила је крајем децембра прошле године нови Закон о раду. Савез синдиката РС одбијао је да преговара са Владом и послодавцима, а на дан засједања Народне скупштине организовао је протесте испред зграде парламента.

Разбијање монопола

Обрад Белензада каже да смањење цензуса за репрезентативност са 20 на пет одсто повећава конкурентност међу синдикатима.

- То само може допринијети бољој борби за радничка права. Више нећемо бити у ситуацији да одлуке о важним друштвеним питањима буду остављене на милост и немилост једном синдикату или синдикалном вођи - каже Белензада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана