Чекање на операције у РС десет пута краће

Драгана Келеч
Чекање на операције у РС десет пута краће

Бањалука - Болнице у РС скратиле су чекање на операције и захтјевне прегледе, па пацијенти на многе захвате чекају мање него у Србији, Хрватској и неким развијеним земљама.

На операцију кољена у Српској се чека у просјеку 50 дана, док пацијенти у Србији на тај захват морају да чекају десет пута дуже. Када је ријеч о овој, али и о операцијама катаракте и кука, анализа коју је урадио Фонд здравственог осигурања РС показује да је чекање у болницама у РС краће него у Хрватској, Португалији, Ирској, Канади, Новом Зеланду и Аустралији. Анализа је рађена за прошлу годину, а листе чекања за оперативне захвате у Српској упоређене су са подацима из земаља региона и остатка свијета који су доступни путем Организације за економску сарадњу и развој. Према тим анализама, здравственим установама у РС, и поред многих проблема са којима кубуре, на брзини заказивања операција могу да позавиде болнице и из много развијенијих земаља.

Становници Српске који морају на снимак кичме и главе магнетном резонанцом чекају од 15 до 30 дана, док се најдуже чека на магнетну резонанцу дојке - три мјесеца. Разлог за то је што се преглед обавља искључиво у Бањалуци за пацијенте из цијеле РС. У Србији се, како истичу у Фонду здравственог осигурања РС, на магнетну резонанцу чека и по 12 мјесеци, а слично је и у Хрватској. На снимак дојке магнетном резонанцом у Хрватској се чека до 350, а срца до 210 дана.

- Протеклих година смо спровели многе активности како бисмо смањили листе чекања, посебно из области дијагностике, консултативно-специјалистичке здравствене заштите и радиотерапије - истакли су у Фонду здравственог осигурања РС.

У Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука кажу да се код њих на оперативне захвате не чека дуже од десет дана. У Клиници за очне болести најдуже се чека операција катаракте, иако нису прецизирали колико дуго, док се остали оперативни захвати не чекају дуже од десет дана.

- У Клиници за кардиоваскуларне болести екипа интервентних кардиолога акутни инфаркт миокарда збрињава одмах, а динамика заказивања пацијената за коронарографију и уградњу стента који нису хитни случајеви зависи од дистрибуције потрошног материјала од стране добављача. Ендоскопске претраге које се раде у Клиници за унутрашње болести, као што је колоноскопија, чекају се у просјеку до 20 дана - истакли су у највећој здравственој установи у Српској.

У болници "Свети апостол Лука" у Добоју кажу да нема чекања на оперативне захвате. Када је ријеч о прегледима, у тој установи се, како кажу, најдуже чека на ултразвук срца - до два мјесеца.

- Очекујемо знатно побољшање у том погледу након повратка наших љекара са субспецијализације из кардиологије - казали су у добојској болници.

Број прегледа

Фонд здравственог осигурања РС прегледе магнетном резонанцом и компјутеризованом томографијом заказује на основу мјесечног распореда које им достављају болнице.

- За пет мјесеци ове године заказана су 12.174 прегледа компјутеризованом томографијом, док је магнетном резонанцом заказано 9.996 прегледа - казали су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана