Бразде пусте, кукуруз необран

Драгана Келеч
Бразде пусте, кукуруз необран

Бањалука - Лоше временске прилике уништиле су готово цијелу јесењу сјетву у РС, па су ратари умјесто планираних 40.000 засијали пшеницу на тек 10.000 хектара, а спријечена је и берба кукуруза, који необран пропада.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истакао је да су ратари ове године на мукама као никада до сада, јер нису могли обавити ништа од послова због непрестане кише.

- На њиве се једноставно не може ући. Све стоји и пропада. Ратари не могу обрати кукуруз, а због њега се не може ни орати, ни сијати - истакао је Усорац.

Он је додао да би се кукуруз могао некако обрати идућих дана, јер су трактори и машине са којима се обавља берба велике па им блато не смета, али и то би створило проблеме.

- Међутим, тада ће се блато "дићи" и на тој земљи онда нема услова за сјетву до догодине. Вријеме је неповољно цијеле године. Берба кукуруза касни и због ње се не може ни сијати. Ријетки су они који су успјели да засију своје њиве, али све то не прелази више од 10.000 хектара у цијелој РС - казао је Усорац.

Додао је да због блата многи ратари нису ни орали њиве, већ као и он сам, директно сијали нешто мало пшенице и јечма.

- Засијао сам тек 22 хектара, али не ради житарица, због сламе - каже Усорац и додаје да ове године пољопривредници нису ни сијали уљану репицу.

Јесењом сјетвом није задовољан ни предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић. Кашњење сјетве, како истиче, носи низ проблема.

- Чињеница је да велике површине засијане кукурузом нису обране, јер то нису омогућавале временске прилике. Жетва је помјерена, па је помјерена и обрада земљишта за јесењу сјетву - казао је Маринковић.

Због обилних падавина земљиште је, према Маринковићевим ријечима, збијено и тешко за обрађивање.

- Збијено земљиште наметнуће додатне трошкове пољопривредницима који су ионако већ у веома тешкој ситуацији, због чега не очекујемо ове године велике површине под пшеницом - истакао је Маринковић и додао да су појединци успјели да засију мање површине, али је то све танко.

Штета

Пољопривредници кажу да се тренутно не може говорити о томе колику су штету претрпјели ове године, али је очигледно да су у минусу. Истакли су да ће настојати да бар дио губитка и мањак површина под пшеницом надокнаде обимнијом прољећном сјетвом соје, зоби и других култура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана