Божићно славље уз молитву и породицу

Анита Јанковић-Речевић
Божићно славље уз молитву и породицу

Бањалука - Божић је празник мира, који треба да се осјети у срцима и подијели са другима, поручено је са свечаних миса католичким вјерницима који су јуче, уз богату трпезу и у кругу породице, широм РС и БиХ прославили најрадоснији хришћански празник.

У катедрали Срца Исусова у Сарајеву поноћној и свечаној миси, коју је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, присуствовао је велики број вјерника. Обраћајући се окупљенима кардинал Пуљић је навео да су се људи удаљили једни од других због себичности, охолости, похлепе, истакавши да Бог човјека одгаја да зна говорити један с другим.

- Нажалост, данас има пуно оних који говоре, а премало је оних који су способни да чују један другог - рекао је Пуљић.

Крцата вјерницима била је и бањалучка катедрала Светог Бонавентуре, гдје је свечану мису, због нарушеног здравља бискупа бањалучког Фрање Комарица, служио помоћни бискуп Марко Семрен.

- Божић је пут очинске љубави према човјеку, човјекове љубави за Бога и пут човјекове љубави за човјека. Људи Божићем обдарују једни друге и бивају божићни поклон за друге, и зато је нама потребно славље Божића да бисмо у то могли што чвршће повјеровати, јер сами по себи ми за то нисмо способни - истакао је Семрен.

Божићне мисе служене су и у Прњавору, Палама, Новом Граду и другим локалним заједницама широм РС, а жупник жупе Срца Исусова за Зворник, Сребреницу и Братунац фра Јосо Оршолић рекао је да је овог Божића, након 70 година, поноћка за католике из регије Бирач служена у Зворнику. Он је поручио вјерницима да је порука Божића живот и љубав, те разумијевање и опраштање. На поноћној миси војни капелан цркве Светог Тројства у Новом Граду Маријан Стојановић истакао је да је Божић, прије свега, породични празник, додавши да модерно вријеме мијења обичаје.

- Раније се на Бадњи дан китила јелка, пекли колачи и припремала печеница, а сада се, због комерцијализације, то ради раније - каже Стојановић. 

Бањалучанка Јозефина Боројевић прославила је Божић са својом великом породицом, кћеркама, зетовима, унучади и праунучади.

- Дошло ми је петоро унучади и десеторо праунучади, али син који живи у Швајцарској није могао да дође. На трпези имамо супу, сарму, божићну печеницу, много колача и слаткиша које смо припремили за најмлађе. Дан ћемо провести у угодном дружењу и смијеху - рекла је ова седамдесетосмогодишња Бањалучанка. Весело је било и у дому Јерковића у Бањалуци, чији су укућани превалили далек пут из Белгије, али и из Хрватске како би са најмилијима прославили празник.

Папа осудио похлепу

Папа Фрањо у божићном обраћању вјерницима осудио је људску похлепу и конзумеризам, подсјећајући хришћане да се “живот храни не само материјалним богатством него и љубављу”.

- У овим данима за многе људе смисао живота је у посједовању, у гомилању материјалних предмета.  Похлепа означава комплетну људску историју, чак и данас, када, парадоксално, неколицина ужива у луксузу, док већина осталих преживљава без хљеба за опстанак - казао је папа Фрањо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана