Богдан Мисимовић, отац несталог Драгољуба, ни након шест година не губи наду: Живот нам пролази на прозору чекајући сина

Jeлена Станић
Богдан Мисимовић, отац несталог Драгољуба, ни након шест година не губи наду: Живот нам пролази на прозору чекајући сина

БАЊАЛУКА, ГРАДИШКА - Чекамо, ослушкујемо. Када морамо да одемо негдје из куће, враћамо се други дан, јер страхујемо да ће он доћи, а да нас неће затећи.

Овако је јуче за “Глас” почео разговор Богдан Мисимовић из Градишке, чији је син Драгољуб, тада шеснаестогодишњак, нестао 21. децембра 2015. Ова породица ниједног тренутка није изгубили наду и вјеру да ће им се пред кућним прагом једног дана појавити Драгољуб.

- Тачно је шест година од када нам је дијете нестало. Од када је отишао са часа из школе и није се вратио. Сигуран сам да је жив, ту нема дилеме. Није нам лако. Нарочито је тешко кад је рођендан или неки битан датум, као што је овај, али заједно пребродимо тешке тренутке и настављамо даље - прича Богдан застајући на тренутке, јер су ријечи пратили уздаси обојени болом.

Неизвјесност је из године у годину све већа, али како каже Богдан, породица посјећује цркве и манастире, а молитва је оно што им даје снагу и истрајност током борбе за одговорима шта се десило са њиховим чедом.

- Живот наш је на прозору... Тешко је... Имамо слику у глави како нам се враћа. Надамо се и вјерујемо да ће нам се вратити - казао је овај отац, са снагом у гласу коју само родитељ који се бори за дијете може да има.

Не часи Богдан ни часа, иако је посљедњу нову информацију о Драгољубу, који би данас имао 21 годину, нашао прије три мјесеца. Како каже, не вјерује да је мртав, нити да га је ико убио.

- Оно што сазнам мало коме и кажем, јер никоме не вјерујем. Дешавало се да су сазнања до којих сам долазио током потраге злоупотријебљена, због чега сам изгубио даљи траг - рекао је Богдан додавши да би му помоћ ипак добро дошла.

Како је казао, момку који му је помагао у информатичкој области потраге забрањено је да ради са њим када је ријеч о том питању.

- Имам осјећај да ће се нешто десити, да ћемо добити одговоре на питања које годинама и себи и другима постављамо - истакао је Богдан додавши да му помажу и у Полицијској управи Градишка, али сматра да то није довољно.

Како је Мисимовићима знају само они који су прошли кроз исте или сличне ситуације, а таквих породица је у Српској само ове године било 12.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, у првих 11 мјесеци пријављен је нестанак 12 малољетника, од којих је њих 11 пронађено живо, док је нажалост једна потрага резултовала проналаском тијела.

- У протеклих шест година пријављен је нестанак 83 лица која су у моменту пријаве била малољетна. Њих 79 пронађено је живо, док су три потраге резултовале проналаском беживотних тијела - казали су у МУП-у РС додајући да се још трага за једним малољетником.

Психолог Александар Милић сматра да је један од највиших нивоа трауме нестанак дјетета. Родитељи размишљају и о оном најцрњем, али и да је дијете можда добро и да има нови, добар живот.

- Тим породицама треба психолошка подршка. Њихово психичко стање је нарушено, боре се са депресијом, губитком снаге и воље, због чега им је помоћ и више него неопходна - казао је Милић за “Глас Српске”.

Он је истакао да је битно да породице несталих преброде неизвјесност да би могле да наставе са животом, без обзира на исход потраге.

- Када добију одговоре на питања шта се и како се десило, створиће се нове околности у којима ће живјети. Почеће да се прилагођавају новонасталој ситуацији - појаснио је Милић истичући да је најбитније да родитељи ниједног тренутка у тој борби не буду сами. Како је истакао, нада им не да дозвољава да посустану, нити да одустану, али је много лакше уз подршку пријатеља, суграђана, надлежних и наравно психолога.

Потраге

У Српској је у првих 11 мјесеци ове године укупно пријављен нестанак 81 особе, од којих је њих 75 пронађено.

- На интернет страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сегменту “Потраге - нестала лица” доступни су подаци о несталим лицима за која су породице дале сагласност за јавно објављивање - казали су у МУП-у РС додајући да они који имају сазнања о њима обавијесте најближу полицијску станицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана