Ближи се крај ноћне море са камионима у Градишци

Милан Вујић
Ближи се крај ноћне море са камионима у Градишци

Градишка - Хиљаде камиона и аутомобила који су због преласка границе стварали несношљиве саобраћајне гужве у Градишци, а деценијском проблему примиче се крај с обзиром на то да је почела изградња царинског терминала и граничног прелаза у Чатрњи.

Припремни радови су јеку, а према ријечима портпарола Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратка Ковачевића у току је проширење дијела аутопута Бањалука-Градишка на локалитету на којем ће бити смјештен гранични прелаз.

- Припремни радови подразумијевају комплетну нискоградњу и све неопходне попратне радове као што је увођење струје и воде и изградња надстрешнице. Дакле, велики дио радова биће завршен у првој фази за шта је још прошле године обезбијеђено 8,4 милиона КМ - истакао је Ковачевић.

Он је напоменуо да би, уколико то временски услови дозволе, прва фаза изградње терминала требало да буде завршена у току ове године. Након тога услиједила би завршна фаза радова за коју ће бити издвојено око 15,8 милиона КМ и требало би да буде окончана 2017. године.

- Завршетак оваквог капиталног пројекта много ће значити за Градишку, јер ће постојећи царински терминал бити измјештен изван градског подручја и тако растеретити саобраћај. То ће значити да ће сви камиони директно долазити на новоизграђени царински терминал и да неће имати потребе да се увлаче у градско подручје гдје стварају гужву и блокирају саобраћај. Они ће са аутопута одмах ићи на велики паркинг царинског терминала гдје ће обављати комплетну процедуру - истакао је Ковачевић.

Радовима у Чатрњи посебно су се обрадовали становници Градишке наводећи да би измјештање граничног прелаза из центра града ријешило проблем од којег годинама имају главобоље. Због гужве су често приморани да иду заобилазницама, а посебно за вријеме празника када кроз град настају километарске колоне. Саобраћајне гужве нису само фрустрирајуће за возаче, јер су и пјешаци угрожени, али и сви становници који кажу да је звук сирена и шкрипа кочница понекад несносна.

Љубо Суботић који станује недалеко од царинског терминала каже да ће изградњом новог граничног прелаза бити створени услови да се камиони напокон склоне са градских улица.

- Људи немају куда да прођу него овим улицама око царинског терминала, које су посебно викендом блокиране, а возачи се аутомобилима буквално провлаче између камиона. Изградњом новог прелаза тај проблем ће напокон бити ријешен, јер ће теретни саобраћај бити измјештен ван града - истакао је Суботић.

Мост

Проблем представља и изградња моста који ће повезати аутопута Бањалука-Градишка са Хрватском. Иако је РС обезбиједила новац за изградњу моста на ријеци Сави, Хрватској он није приоритет и почетак радова је још неизвјестан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана