Бема за рођендан покреће свој бренд

Жељка Кокот
Бема за рођендан покреће свој бренд

Бањалука - Фабрика обуће "Бема" један је од бањалучких колектива у коме се брујање машина и жамор радника годинама не гаси, а након 11 година производње за инострано тржиште, почеће да обувају и становнике РС.

Производња висококвалитетне обуће, проширење производње, константно увођење нових модела, покретање сопственог бренда, рад за доказане свјетске компаније и друштвено одговорно пословање главни су постулати пословне политике "Беме" од њеног оснивања прије 11 година.

- Поносан сам на резултате које смо остварили у протеклих 11 година. "Бема" се константно развија и повећава производњу и број запослених. Поносан сам и на то што испуњавамо све обавезе према држави и радницима - каже директор "Беме" Маринко Умичевић.

Развојни пут "Беме" добиће нову страницу крајем августа од када ће квалитетне ципеле домаће производње бити доступне и становницима Српске. Ципеле ће, како истичу у "Беми", моћи да купе по повољним цијенама у првој продавници која ће бити отворена у кругу фабрике.

- Већ смо направили око 5.000 "бемица". Годишња производња требало би да износи између 30.000 и 35.000 пари. Такође, правићемо велике бројеве обуће, а у склопу продавнице омогућићемо свима који их обувају да оставе отисак стопала по коме ће бити прављен жељени модел ципеле по мјери - каже Умичевић.

"Бема" је већ позната по томе што је обула многе познате личности, а тај низ биће настављен у Русији, на чијем тржишту би ускоро требало да се појави.

- Ускоро ће и руски премијер Дмитриј Медведев моћи прошетати у својим "бенешовкама", односно "Беминим" ципелама које су име добиле по нашем легендарном боксеру Маријану Бенешу. Привредна комора РС нас је позвала да презентујемо своје ципеле у Москви, а руска делегација је већ била у посјети у Бањалуци - каже Умичевић и додаје да преговарају и са страним партнерима да премјесте производњу из Индонезије у РС.

Менаџмент "Беме" планира увођење друге смјене, чиме би било омогућено проширење производње и запошљавање још 500 радника.

- Машине које у поподневним часовима стоје на тај начин би биле у потпуности искоришћене - казао је Умичевић.

Говорећи о условима за пословање, Умичевић истиче да им највеће проблеме ствара мањак квалификованог кадра, погрешна фискална, царинска и нарочито монетарна политика, те злоупотреба боловања.

- Волио бих да могу мојим радницима обезбиједити плату од 600 КМ, али то је немогуће захваљујући маћехинском односу државе која нам максимално отежава пословање. Власти су се оглушиле о многобројне захтјеве за омогућавање поврата ПДВ-а на трошкове превоза и топлог оброка радника који би фирми осигурали годишњу уштеду од скоро 800.000 марака. Велики проблем нам је и курс домаће валуте који је фиксно везан за евро и смањује конкурентност на иностраном тржишту - каже Умичевић и додаје да зарада од три евра по пару љетних ципела данас не вриједи исто као прије 11 година.

Осврћући се на планирано доношење новог закона о раду, Умичевић каже да је постојеће радно законодавство боље него у ФБиХ и Србији.

- Најважније је да добри радници буду награђени, а нерадници кажњени - каже Умичевић износећи идеју да би требало да буде враћен предратни систем медицине рада како би био ријешен проблем у вези са боловањима.

Историјат

Фабрику обуће "Бема" основали су 2. августа 2004. године Мартин Жилник и Бењамин Фугина из Словеније у погонима некадашње фабрике обуће "Босна".

Након санације девастираног објекта и набавке машина 147 радника започело је производњу за познате свјетске купце као што су "Shoe&Shirt" и "Paul Green", а потом је листа партнера проширена на "Janet & Janet", "Lowa", "Rohde", "Фиделио" и "Адидас", "Алпинестарс", "Цицибан", "Копитарна", "Ара", "Ремс", "Hanwag" и "Легеро". Обували су и полицију РС и припаднике Оружаних снага БиХ.

"Бема" производи све врсте обуће - високомодну женску, мушку, дјечију и спортску обућу, трекинг програм, кућне папуче и бризгану обућу. Фирма запошљава 1.250 радника који у два производна погона у Бањалуци и Мркоњић Граду годишње произведу око три милиона пари обуће које углавном извозе на тржишта развијених западноевропских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана