Асфалтирају на плус 40, инспекцији везане руке

Данијела Стоканић
Асфалтирају на плус 40, инспекцији везане руке

Бањалука - Велики број радника чије је радно мјесто под ведрим небом ових дана, када жива на термометру достиже 40 степени Целзијуса, препуштен је на милост и немилост газда, јер Законом о раду РС није прописано која је то највиша температура под којом смију да раде.

Рупе у закону везале су руке инспекторима, који немају упориште да казне послодавца који инсистира на томе да радници обављају посао и по температурама које су опасне по здравље.

Призори грађевинаца, путара, возача који при екстремним временским условима, какви су већ данима у РС, окупани у зноју ревносно раде, на сваком су кораку. Многима од њих није дозвољено да праве честе паузе, иако су на ивици издржљивости.

У Инспекторату РС кажу да инспекција поступа искључиво у складу са законом датим овлашћењима и надлежностима, а када је ријеч о раду на отвореном, у Српској то питање није законски дефинисано.

- Законом нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада на отвореном у неповољним микроклиматским условима које би послодавци требало да обезбиједе с циљем заштите здравља и безбједности радника. Такође, није прописано ни при којим условима би послодавци требало да обуставе радове, јер постоји опасност по живот и здравље радника - казали су у Инспекторату.

Додали су да без јасне законске регулативе, која би дефинисала ово питање, инспекција нема законско упориште да казни послодавце, апелујући још једном на њих да поведу рачуна о здрављу својих радника.

Члан Предсједништва Савеза синдиката РС Тане Пеулић је истакао да надлежнима планирају да упуте иницијативу да би што прије законом био регулисан рад на високим температурама, јер досадашњи апели нису уродили плодом.

- Хитно треба законом одредити која је то оптимална температура до које радници, посебно они на отвореном, могу да раде. Грађевници, радници у пољопривреди и други не би смјели да раде на температури вишој од 32 степена - рекао је Пеулић.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС у петак нам нису одговорили да ли планирају да измијене Закон о раду у овом дијелу. Претходних дана апеловали су на послодавце да прерасподијеле посао да би заштитили раднике у најтоплијем дијелу дана.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић је рекао да послодавци не би требало да раднике тјерају да раде на високим температурама. Додао је и да није чуо да било гдје постоји закон којим је регулисан рад на одређеним температурама. Када би код нас таква одредба и била усвојена, истиче, мало ко би се тога придржавао.

Један од грађевинаца, који није желио да му објавимо име, каже да његов послодавац не мари што температура прелази 40 степени, те да ни у једном моменту није рекао да обуставе посао док је жега.

- Кад му кроз шалу кажемо да је вријеме да се мало одморимо, он само одмахне руком и каже да посао не смије да трпи - казао је радник којег смо у петак затекли како асфалтира једну бањалучку саобраћајницу.

Ништа боље није прошао ни један од возача градског превоза, који каже да се у четвртак умало онесвијестио, због врућине током вожње.

- Сва срећа у аутобусу није било путника. Питао сам за слободан петак да се одморим, шеф ми је рекао да ми није ништа и да морам доћи сутрадан на посао, јер нема ко да ме замијени - рекао је он.

"Бема"

Технички директор Творнице обуће "Бема" у Бањалуци Маринко Умичевић један је од ријетких послодаваца који је запосленима у производном погону скратио радно вријеме за сат и по, те у потпуности укинуо другу смјену, због великих врућина.

- Све док трају ове врућине радници ће с посла излазити раније - рекао је Умичевић и додао да се, осим бриге о здрављу радника, на овако високим температурама не може ни обућа лијепити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана