Апсолвентске вечери у августу?

Милијана Латиновић
Апсолвентске вечери у августу?

БАЊАЛУКА - Студенти завршних година оба јавна универзитета у Републици Српској прижељкују да у складу са традицијом крај студентских дана овјековјече на апсолвентским вечерима, које би ове године могле бити одржане тек у августу, јер је епидемија вируса корона помрсила планове академцима.

Апсолвентске вечери, које су традиционално одржаване половином јуна, јединствена су прилика да апсолвенти са осмијехом на лицу сумирају године проведене у амфитеатрима и читаоницама, препричавају доживљаје са испита на којима је било славља и суза те дружења и све оне посебне тренутке који су обиљежили њихове студентске дане.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Буловић каже за “Глас Српске” да студенти желе да дугогодишња традиција буде настављена.

- Чекамо препоруке ресорног министарства и Института за јавно здравство РС да видимо на који начин бисмо могли организовати апсолвентске вечери. Студентски парламент је потпуно спреман да све организује чим добијемо дозволе. План је да то буде у прве двије седмице августа, када студенти немају обавезе на факултетима - истакао је Буловић.

Додао је да је већ било разговора са руководством бањалучког Универзитета да буде организована и манифестација Дани студената, која је требало да буде одржана у априлу, али је због појаве и ширења вируса корона отказана.

Препоруке надлежних ишчекују и студенти Универзитета у Источном Сарајеву.

- Упркос нашим жељама не можемо ништа организовати док Републички штаб за ванредне ситуације не донесе одлуку. Осим тога, ни салони у којима се организују те прославе још нису почели да раде - казао је студент Економског факултета из Пала Стефан Слијепчевић, који је и потпредсједник Уније студената РС.

Појава и ширење “ковида 19” ове године потпуно је промијенила академски календар. Осим што су испитни рокови помјерени, промијењен је и датум почетка нове академске године па ће студенти у амфитеатре тек од 1. новембра, а не почетком октобра, како је то раније био случај.

Захтјев

Предсједник Уније студената РС Немања Бабић каже да ће у складу са жељама студената у току седмице затражити од надлежних да им буде одобрено организовање апсолвентских вечери.

- Упутићемо захтјев надлежнима чим будемо видјели колика је заинтересованост студената - казао је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана