Апотеке купе кајмак у конфузији са лијековима

Данијела Стоканић
Апотеке купе кајмак у конфузији са лијековима

Бањалука - Помпезне најаве појефтињења лијекова у БиХ остаће, изгледа, само још једна празна прича надлежних с обзиром на то да су у многим апотекама задржали старе цијене, а није јасно ко би требало да контролише њихове цјеновнике.

Појефтињење лијекова становници Српске требало је да осјете од 15. јуна, када је на снагу ступио нови цјеновник Фонда здравственог осигурања РС усклађен са Правилником о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ.

Контроле у апотекама требало је да почну истога дана када су постале важеће нове цијене, али до данас није познато ко, у ствари, треба да се бави овим послом.

Док министарства у Републици Српској са себе скидају одговорност и надлежност, апотекари користе сваку прилику да згрну екстрапрофит тргујући по старим цијенама.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић тврди да је за контролу цијене лијекова у апотекама надлежан ресор трговине, односно тржишна инспекција. С друге стране, министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић истиче да овај ресор не одређује маржу лијекова, јер је ријеч о слободној трговини.

У Инспекторату РС истичу да је правилником прописано да ће висину минималне и максималне малопродајне марже регулисати надлежна ентитетска министарства здравља.

- До сада је маржа на лијекове у РС била регулисана Уредбом о ограничавању маржи у промету робе, према којој је малопродајна маржа за лијекове износила 20 одсто. Надлежна тржишна инспекција контроле је и у претходним годинама вршила у складу са наведеном уредбом - казали су у Инспекторату.

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак каже да су ова агенција и Фонд здравственог осигурања РС урадили свој дио посла, те да је контрола апотека у вези са примјеном новог цјеновника ствар министарстава која, како каже, упорно одгађају тај посао.

- Агенција контролише велепродајне цијене и ту стаје наша надлежност. Инспектори Агенције ће до краја мјесеца обићи све веће фармацеутске компаније и контролисати велепродајне цијене лијекова, на којима смо видјели да ће бити највећа уштеда - казао је Золак.

Додао је да се одгађањем контроле у РС апотекама омогућује стварање екстрапрофита, јер је Агенција, како каже, "утегла" фармацеутске куће, које више не испоручују лијекове по цијенама вишим него што је прописано новим правилником.

- То значи да неки лијек који је у велепродаји појефтинио за 50 одсто, апотеке нису нивелисале своје малопродајну маржу, која је у РС 20, а у ФБиХ 25 одсто. На тај начин апотекама се отвара огроман простор за екстрапрофит, зато што ентитетски инспектори не раде свој посао - казао је Золак.

Разочарење становника Српске, које је настало када су их првог дана "примјене" новог цјеновника дочекале старе цијене лијекова, још није спласнуло. Пензионер Раденко Лазић из Бањалуке, иако то није препоручљиво, три дана није пио лијекове јер је чекао 15. јун да их купи по нижој цијени.

- Ризиковао сам здравље чекајући дан кад ће појефтинити лијекови. Цијена мојих лијекова је остала готово иста иако је најављено да ће бити много јефтинији. Нажалост, ни данас није ништа боља ситуација - рекао је Лазић.

Проблеми

Да апотекари лијекове са списка Агенције продају по цијени која њима одговара, увјерила се и Бањалучанка Бранкица Мишић која је прије три дана отишла у једну од градских апотека да купи лијек за срце.

- Морала сам се враћати у ординацију по рецепт, јер доктор није знао да је лијек на новој листи. Не могу да вјерујем да апотекари и љекари не знају који су лијекови појефтинили, а толико се о томе прича. Најгоре је то што опет испаштају пацијенти - рекла је Мишићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана