Аеродром на соларну енергију и роботи у фабрикама у емисији m:agazin

M:tel
Аеродром на соларну енергију и роботи у фабрикама у емисији m:agazin

Посљедњи новембарски m:agazin у 2015. години је у знаку робота, а шта они раде у кинеским фабрикама сазнајте у суботу, 28. новембра, у 16:15 часова на Алтернативној телевизији. Одвешћемо вас и до Индије, да видите аеродром који у потпуности функционише помоћу соларне енергије, а осмијех на лице ће вам извући пријатељство између компаније m:tel и Дјечијег едукативног центра „Свјетлице".

Посљедње што нам долази из Кине је вијест да су кинеске фабрике одлучиле да људе на њиховим радним мјестима замјене роботима. Shezen Rapoo Tehnology је једна од компанија која је међу зачетницима ове трансформације, у којој није ријетко да угледате наранџасте роботске руке које раде заједно са људима у монтирању мишева и тастатура за рачунаре. Аутоматизацију су започели прије пет година, инсталирањем 80 робота, чиме су уштедили чак 1,6 милиона америчких долара годишње, док су број радника са више од три хиљаде колико су имали 2010. године, смањили на мање од хиљаду.

У сусједној Индији су успјели нешто што до сада никоме није пошло за руком. Наиме, направили су аеродром чији се рад у цијелости заснива на соларној енергији. Интернационални аеродром Cochin је први у свијету који је 2013. године инсталирао соларне панеле, успоставио соларну електрану од једног мегавата и са тим задовољио дио својих енергетских потреба. Ипак, аеродром се не снабдијева директном соларном енергијом током дана, већ постоји договор са државном електраном да соларну енергију похрањује у мрежу која се касније откупљује из електричне јединице када је аеродрому потребно. Укупна инсталирана снага аеродрома генерише више од укупне потрошње аеродрома и то скоро 52 000 јединица дневно.

Предивна прича за крај новембра нам стиже из Бањалуке. Компанија м:тел је поново помогла пријатељима којима је то неопходно, овога пута подршком Дјечијем едукативном центру „Свјетлице" у оснивању Сервисног центра за дјецу са потешкоћама у развоју „Дајте нам шансу – Свјетлице".  Дјечији едукативни центар „Свјетлице" постоји од 2005. године. До сада је његов рад имао за циљ да различитим активностима подстиче развој дјеце предшколског и нижег основношколског узраста, као и да пружи подршку њиховим родитељима. Неколико година уназад, „Свјетлице" обиљежавају Међународни дан особа са Дауновим синдромом, а сада су добили и своје просторије, гдје ће на располагању корисницима овог центра бити стручни тим за све њихове потребе. Овом акцијом компанија m:tel је учинила још једно добро дјело, а уколико ви имате неку лијепу причу из окружења, слободно је подијелите на web страници www.dobrodjelo.com и на тај начин будите укључени у још једну друштвено одговорну акцију м:тела, те дјеци своје општине обезбиједите игралиште.

Све теме из свијета науке, технологије и комуникација које сматрате занимљивим пошаљите на е-mail [email protected].

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана