Аћимовић: Бустер доза подиже имуни систем

Г.С.
Аћимовић: Бустер доза подиже имуни систем

БАЊАЛУКА - Бустер доза, односно трећа вакцинација подиже имуни систем да људи буду заштићени од вируса корона, рекла је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

"Бустер се зове зато што се прима шест мјесеци послије друге дозе, а могу да је приме сви они који су вакцинисани прије 31. марта ове године", нагласила је Аћимовић.

Вакцинација трећом, односно бустер дозом вакцине против вируса корона приоритетних група грађана, као што су особе старије од 65 година, те хронични болесници, у Републици Српској почиње у понедјељак, 18. октобра.

"Познато је да особе старије од 65 година имају слабији имунитет и они су приоритет код вакцинације, као и они са хроничним болестима. Потом слиједе здравствени радници, као и сви они који раде у домовима са старијим особама, те просветни радници", поручила је Аћимовић.

Она јер додала да нема потребе да се ради тест на антитијела.

"Нема потребе да радите тест на антитијела, јер ми још увијек не можемо са сигурношћу знати који је то ниво који штити од вируса корона", каже Аћимовић.

Апеловала је на здрваствене раднике да прочитају упуства око вакцинације, да би се избјегли црни сценарији као у Србији, гдје је преминуло чак шест трудница.

"Вацина је сигурно лијек, а како труднице спадају у веома ризичну групу, препоручујемо породичним љекарима да им савјетују да се вакцинишу", закључила је Јела Аћимовић, преноси РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана