Жељезнице РС у минусу 33,8 милиона

Марина Чигоја
Жељезнице РС у минусу 33,8 милиона

Бањалука - "Жељезнице РС" завршиле су прошлу годину са рекордним губитком од 33,79 милиона КМ, а минус је порастао за чак десет милиона у односу на претходну годину.

Акумулирани губитак овог јавног предузећа тиме се попео на 263,33 милиона КМ.

У "Жељезницама" су истакли да су на повећање прошлогодишњег губитка највише утицале поплаве, у којима је ово предузеће претрпјело вишемилионску штету. Поплаве су потпуно анулирале ефекте смањења расхода и раста пословних прихода.

- Пословни приходи су повећани, а пословни расходи смањени у односу на 2013. годину. Због расхода по основу прокњижене штете, који су износили 13,05 милиона, финансијских расхода од 13,95 милиона, који се углавном односе на камате на стране кредите и значајног повећања трошкова амортизације, "Жељезнице" су пословну годину завршиле са губитком од 33,79 милиона - истакли су у овом предузећу.

У "Жељезницама" су навели да су елементарне непогоде у више наврата узроковале тоталну обуставу саобраћаја, због чега су претрпјели велику штету. Казали су да је и данас на појединим дијеловима пруге због оштећења смањена брзина кретања возова, а тиме и количина превезене робе.

- Успостављањем саобраћаја и појачаним радом након мајских поплава успјели смо да достигнемо планирани ниво превоза за прва три квартала. Због једномјесечног прекида саобраћаја у октобру изазваног појавом клизишта у Поткозарју спријечен је превоз руде и изгубљен приход од око два милиона КМ. Због оштећења на прузи Модрича - Шамац био је онемогућен превоз робе од Шамца према Добоју и даље, од маја прошле до фебруара ове године - казали су у "Жељезницама РС", које годинама уназад мучи хронична непрофитабилност.

У "Жељезницама" наводе да би без расхода за штету усљед елементарних непогода прошлогодишњи губитак износио око 21 милион КМ и био би нижи од минуса из 2013. године.

- Уколико би у обзир били узети изгубљени приходи због прекида саобраћаја и трошкови санирања штете, губитак би био додатно смањен - кажу у "Жељезницама".

Истакли су да је напредак у пословању видљив из раста прихода од основне дјелатности за 1,6 милиона КМ или четири одсто у односу на 2013. годину и истовременог смањења расхода за материјал усљед мање потрошње нафте, плата због смањења броја запослених и нематеријалних трошкова.

- С друге стране, повећани су трошкови амортизације за око 3,7 милиона због активирања основних средстава вриједних око 30 милиона КМ - истакли су у "Жељезницама" и додали да упркос позитивном тренду у посљедње три године када су у питању приходи и расходи из основног пословања нису могли утицати на смањење губитка због сталног повећања финансијских расхода и трошкова амортизације на које немају утицај.

Предузеће ликвидно

У "Жељезницама РС" су истакли да је наплата прихода од транспорта у 2014. години била изузетно добра.

- Предузеће је прошле године било ликвидно и све обавезе према домаћим кредиторима, радницима и добављачима измиривало је на вријеме - навели су у "Жељезницама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана