Занемарени и опасни пси кривица власника

Милијана Латиновић
Занемарени и опасни пси кривица власника

Бањалука - Правилно старање о псима, осим подмиривања њихових основних потреба, подразумијева и обуку власника, социјализацију животиња и бригу о здрављу, чему многи не придају довољно пажње стварајући тако од својих љубимаца потенцијалну опасност за околину.

Сматрају то кинолози и ветеринари додајући да се многи грађани олако прихватају бриге о животињама иако нису свјесни шта су све њихове дужности и обавезе.

Ова питања покренуо је посљедњи случај напада паса расе азијати, који су у бањалучком насељу Побрђе изгризли пет особа. Пси су прескочили ограду високу метар и по, док је њихова власница чистила боксове у којима су били и напали људе на улици. У одбрани сина и супруге од разјарених паса тешко је повријеђен Млађан Радаковић (61), који је потом преминуо од срчаног удара у болници, док су љекари покушавали да му санирају повреде. Пси који су напали грађане нису били вакцинисани, а против њихових власника Слободанке и Слободана Бојанића поднесене су кривичне пријаве због изазивања опште опасности.

Микрочиповање, редовна исхрана, хигијена и обавезна здравствена заштита паса прописане су Законом о заштити и добробити животиња у БиХ. Наношење боли, повређивање и убијање животиња строго је забрањено, као и напуштање оних које су претходно држане у домаћинству.

Стручњаци кажу да многи власници паса постају неодговорни готово одмах чим набаве љубимца одлуком да их затворе у бокс или вежу у дворишту не обраћајући пажњу на њихову дресуру и здравље.

Зоран Грујић из Кинолошког савеза РС каже да савјесно власништво над псом подразумијева и бригу о његовим менталним потребама, редовној вакцинацији, шетњама и навикавање на присуство других људи.

- Пас који се држи у граду и има контакт с људима мора бити социјализован. Ако се држи у дворишту куће, мора стајати упозорење "опасан пас", у шетњи је обавезна корпа и поводац, а то ријетко ко поштује - рекао је Грујић.

Истиче да расе азијати, добермани, ротвајлери и њемачки овчари у Њемачкој, али и другим земљама важе за опасне псе и могуће их је држати само уз посебну дозволу, док код нас о том питању нема никаквих ограничења.

Доктор ветеринарских наука Славен Грбић из Азила града Бањалука рекао је за Анадолију да је у РС потребно донијети правилник о држању опасних животиња, којим би биле дефинисане расе паса које се не могу држати у домаћинству. Важно је, додаје, омогућити да власник прође одређене обуке, а животиње социјализацију и престану бити опасне за друге животиње и људе.

- Животиње, пси, нису по својој природи зли, њих чине злим људи и услови у којима се они налазе - рекао је Грбић.

Ветеринари наглашавају и важност редовне вакцинације пса.

- Власник је по закону дужан да вакцинише пса против бјеснила чим он напуни четири мјесеца, а потом се сваке године врши ревакцинација. Цијена вакцине је 15 КМ - рекао је ветеринар из Бањалуке Владимир Бабић.

Предсједник Удружења за заштиту животиња "Кербер" из Бањалуке Горан Милојевић каже да пси који доспију у азил углавном су некада имали власника, али су због немара завршили на улици.

- Осим што долазе у свакаквим здравственим стањима, ти пси углавном нису чиповани иако је то обавезно, тако да ми не можемо доћи до власника, нити га пријавити комуналној инспекцији - рекао је Милојевић и додаје да су неколико пута предлагали увођење у закон одредбе да особе млађе од 21 годину не смију посједовати одређене расе паса.

- Нисмо наишли на разумијевање. Проблем настаје када одређене расе доспију у погрешне руке, јер пас се понаша онако како га газда научи - рекао је Милојевић.

Прописи

Свака локална заједница својим прописима уређује област држања и поступања са кућним љубимцима па је тако град Бањалука донио одлуку да је држалац кућног љубимца дужан да му обезбиједи смјештај, бригу и пажњу у складу са потребама животиње. Комунална инспекција утврђује да ли власници кућних љубимаца поштују прописе.

- Од почетка године Комунална полиција издала је седам прекршајних налога због непрописног држања кућних љубимаца у износу од по 100 КМ - рекли су у Градској управи Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана