Вране пустоше повртњаке

Данијела Бајић
Вране пустоше повртњаке

БАЊАЛУКА - Повртаре широм Српске посљедњих дана не брину само високе температуре већ и најезда врана које, како кажу, пустоше повртњаке, а у потрази за водом на мети су им се посебно нашле лубенице.

Ове птице грабљивице су се, кажу пољопривредници, припитомиле до те мјере да чак слијећу и на страшила, а више се не плаше ни гасних топова, због чега су помоћ затражили и од ресорног министарства и Ловачког савеза Српске. Удружење повртара РС у писму упућеном надлежнима наглашава да ће велика врућина утицати на смањење приноса и квалитет произведеног поврћа, али и на повећање трошкова производње.

- Вране, зечеви, срне и друга дивљач који тражећи воду начињу плодове поврћа посљедњих дана праве несагледиву штету на лубеници, купусу, краставцу, кромпиру, дињи који усљед тога губе први род - наводе.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало истакао је за “Глас Српске” да су вране само у протеклих неколико дана пољопривредницима причиниле огромну штету.

- Зову ме повртари из цијеле Српске. Готово да нема њиве у Српској гдје вране не харају. На разне начине покушавамо да сузбијемо штету, али не иде нам никако. Док се не предузму неки конкретни кораци, ја ћу на свом газдинству платити радника који ће бити нон-стоп на њиви и чувати поврће од врана, јер сам само јуче нашао гомилу уништених лубеница - казао је Мастало. Додао је да је врана и прије било, али никад у тако великом броју као што је то ових дана.

- Прије неколико дана на њиви од један и по хектар затекао сам више од 50 врана. Толико их никад нисам видио на једном мјесту. Призор је био страшан - рекао је Мастало и додао да забринути повртари не престају да зову и шаљу фотографије уништеног поврћа.

Вране ових дана нису заобишле ни имање семберског повртара Дарка Зарића који каже да на све могуће начине покушава да их отјера са својих њива.

- За заштиту поврћа нису довољни само страшила и топови, потребно је нешто конкретније урадити, јер ове, али и многе друге штеточине нам годишње знају направити штету и до 15 одсто. Готово да нема дана, а да вране не оштете неку биљку, али лубенице су им изгледа најомиљеније - казао је Зарић.

Ништа мање проблема нема ни србачки повртар Ђурица Антонић који каже да не зна шта више да ради, јер му вране уништише све лубенице.

- На парцелу се сваког дана сјати велико јато птица које су све прве одметке уништиле на парцели од два и по хектара. Тренутно немамо ниједне лубенице. Вране су и ранијих година долазиле, али нису причињавале штету као ове године, када су чак и младе саднице чупале из земље - казао је Антонић и додао да су вране до те мјере навикле на звукове гасних топова да стоје поред њих док се пуца и не реагују.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истакао је да су га повртари обавијестили о штети коју пољопривредници трпе због врана.

- Већ смо разговарали да ће бити нужно редуковати бројно стање одређених популација које причињавају штету. Које кораке ћемо конкретно предузети, знаћемо наредних дана када прикупимо све информације - казао је Минић.

Подстицаји

Према ријечима Саве Минића, почетком овог мјесеца ступио је на снагу правилник према којем се, путем Ловачког савеза, удружења могу пријавити за одређена подстицајна средства за развој и унапређење ловства.

- Ово је одлична прилика да ловачка удружења аплицирају за хранилице које би задржале дивљач у шуми, те електричне пастире и камере - казао је Минић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана