Укрински цвијет оставља без даха

Бране Радуловић
Укрински цвијет оставља без даха

Прњавор - Водени бијели лептирићи почели су да израњају из ријеке Укрине у Прњавору, а овај јединствени природни феномен, познат као "цвјетање ријеке", оставља без даха.

Већ деценијама, током топлих августовских дана из воде израња мноштво инсеката, који стварају несвакидашњу слику изнад корита овог водотока.

Ова необична појава се најчешће може уочити у ноћним часовима и траје тек неколико дана. Стручњаци кажу да се овај свјетски феномен може видјети још само на ријеци Тиси у Србији и на ријеци Јангцекјанг у Кини.

Добар познавалац водених лептирића је ветеран међу прњаворским спортским риболовцима Андрија Сваток, који већ готово пола вијека прати августовско "цвјетање" Укрине.

- Још као малишан интересовао сам се код својих старијих другара о чему је ријеч. Прочитао сам и много литературе о овој појави и схватио да се бијели лептирићи појављују из воде да би се обавила оплодња женки. Оне се потом враћају на ријечно дно, гдје ће положити јајашца и мировати до наредног љета - испричао је Сваток.

Додао је да Укрина најчешће "процвјета" око Преображења, 19. августа.

- Тада температура воде одговара лептирићима за излазак на чаробни плес изнад површине - прича Сваток.

Објашњава да у свом ноћном љубавном "плесу" лептирићи највише воле да се играју под вјештачком свјетлошћу.

- Риболовци су раније долазили ноћу, укључивали свјетла на аутомобилима и привлачили лептириће, који би завршавали на постављеним најлонским простирачима - казао је Сваток.

Рибочувар Љубиша Њежић је испричао да лептирићи имају специфичан мирис, за којим све врсте рибе, како каже, просто лудују, па су их рибари користили као мамац.

- Лептирићи су богати бјеланчевинама и специфичним мирисом, који привлачи рибу. Својевремено су појединци, али и групе риболоваца из Србије, од хватања "цвијета" направили бизнис, јер је килограм лептирића достизао цијену до 100 евра - рекао је Њежић.

Он је истакао да је крађа лептирића узела маха, због чега су забранили лов на њих.

- Прије неколико година наше удружење "Укрински цвијет", које носи име по овој појави, забранило је лов лептирића, а у дане њиховог израњања из воде појачане су мјере заштите водотока. Желимо да лептирићи буду сачувани у кориту и у томе успијевамо - рекао је Њежић.

Уз љетно "цвјетање", Укрина је једина ријека која цијелим током, од извора до ушћа у ријеку Саву, комплетном дужином од 75 километара, протиче кроз Српску.

Тиса

На простору бивше Југославије данас се лептирићи појављују још само на Тиси. Тим поводом се у Новом Бечеју одржава најромантичнија манифестација, када заљубљени пуштају свјећице са лицидерским срцима у ријеку.

Овај догађај је лани посјетило око 10.000 људи, а многи од њих вјерују у легенду да ће им се испунити љубавне жеље.

Ови лептирићи су се некада појављивали и на Купи и Корани, у Хрватској, али су нестали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана