Угинулу рибу одвозе у понедјељак

Милијана Латиновић
Угинулу рибу одвозе у понедјељак

ПРЊАВОР - Запослени у прњаворском “Рибњаку” почеће уклањати угинулу рибу у понедјељак, а општински ветеринарски инспектор дао им је рок од 72 часа да заврше посао.

Усљед велике суше и зачепљења канала, процјењује се да је у прњаворском “Рибњаку” угинуло више од пет тона рибе. Надлежни су упозорили да би у тој, али и сусједним општинама могло доћи до еколошке катастрофе уколико птице и дивљач почну да разносе лешеве.

Након што је у петак изашао на лице мјеста, општински ветеринарски инспектор Александар Гарић рекао је за “Глас Српске” да је незахвално процјењивати колико је рибе угинуло, јер је ријеч о веома великој површини.

- Наложио сам уклањање лешева рибе у року од 72 часа. С обзиром на то да је стечајни управник тек именован и да је пред нама викенд, рок за извршење наложене мјере почиње тећи у понедјељак - појаснио је Гарић.

Рекао је да ће већ данас (субота) оно мало радника у “Рибњаку” припремити све што је потребно за санацију мјеста угинућа. Иако су метеоролози за викенд најавили пљускове, Гарић каже да нема страха да ће усљед обилних падавина вода однијети угинулу рибу негдје даље.

“Рибњак” су у петак обишли и републички водни и еколошки инспектор. У Инспекторату РС наводе да је водни инспектор на лицу мјеста контролишући функционалности објеката за коришћење вода, утврдио да у касетама у којима је дошло до угинућа рибе, нема дотока воде због суше, а да нема алтернативних могућности за снабдијевање водом.

- С обзиром да републичка водна инспекција већ има покренут управни поступак према овом субјекту још од 2019. године, у којем је већ налагано предузимање мјера у циљу одржавања водног објекта рибњака, те да је именован нови стечајни управник, очекујемо да ће се сада створити услови за извршење наложених мјера - навели су у Инспекторату РС.

Додају да “Рибњак” Прњавор посједује важећу еколошку дозволу, којом су између осталог дефинисане и мјере за управљање отпадом, гдје је прописано да се угинула риба и коровска риба изловљена у сезони уклања, према упутству и уз надзор ветеринарског инспектора, те у том дијелу еколошки инспектор није имао основа за поступање.

Новоименована стечајна управница Наташа Косић рекла је да чека рјешење инспекције.

- Урадићемо како је наложено. Када дођем у “Рибњак” прецизираћемо још гдје и на који начин ће риба бити склоњена - рекла је Косићева.

Начелник Прњавора Дарко Томаш, који је већ раније упозоравао да би у “Рибњаку” могло доћи до оваквих проблема, кратко је за “Глас” поручио да ће инсистирати да рок од три дана за уклањање угинуле рибе буде испоштован.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана