У Градишци још 4.500 дивљих објеката

Милан Вујић
У Градишци још 4.500 дивљих објеката

Градишка - Мањи број потребних докумената и повољније цијене легализације бесправно изграђених објеката нису значајније утицали на становнике Градишке да озаконе нелегално изграђене квадрате.

Упркос томе што рок за легализацију дивље градње истиче крајем године, процјењује се да на подручју ове општине има око 4.500 нелегалних објеката чији власници још нису поднијели захтјев за озакоњење.

- Од око 5.000 бесправно изграђених објеката, колико их, према процјени, има на подручју ове општине, до сада је запримљено само 407 захтјева за легализацију - рекао је начелник општинског Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове Слободан Видовић.

Он је навео да је највећи број нелегалних објеката грађен послије посљедњег рата, када је избјегло и расељено становништво рјешавало своје стамбено питање.

Видовић је истакао да је ипак заинтересованост власника нелегалних објеката нешто већа посљедњих мјесеци, како се ближи истек рока за легализацију.

- У овој години је запримљено 309 захтјева за легализацију. Очигледно је да пред истицање рока расте и заинтересованост грађана за легализацију. Очекујемо да ће у децембру ово интересовање бити највеће - рекао је Видовић и додао да је на слаб одзив грађана на легализацију највише утицала беспарица.

Видовић је објаснио да висина накнаде за уређење грађевинског земљишта не зависи од локације ни зоне у којој се објекат налази.

- Измјене Закона о уређењу простора и грађењу предвиђају низ погодности за легализацију стамбених и стамбено-пословних објеката површине до 400 метара квадратних и помоћних објеката који су у функцији. Накнада за легализацију је фиксна и у свакој општини је једнака, те не зависи од зоне у којој се објекат налази - истакао је Видовић.

Нагласио је да власници објеката изграђених у првој грађевинској зони и објеката чија је површина већа од 400 квадрата немају никакве повластице у поступку легализације.

- Плаћања накнаде за легализацију су ослобођене породице погинулих бораца, ратних војних инвалида прве и друге категорије и лица која имају статус најтежих цивилних инвалида у колицима и слијепа лица - нагласио је Видовић.

Он је појаснио да је техничка документација за овакве објекте поједностављена, те се ради само архитектонска фаза пројекта. Према његовим ријечима, код завршених објеката једним рјешењем се добија грађевинска и употребна дозвола.

- Остале врсте објеката, попут пословних, немају никакве погодности приликом легализације и она се води једнако као и поступак издавања грађевинске дозволе код изградње нових објеката - нагласио је Видовић.

Српска

Процјењује се да у РС има око 85.000 бесправно изграђених објеката. Све док не ријеше њихов статус, власници не могу располагати том имовином. Бесправни градитељи који до 31. децембра ове године не поднесу захтјев за легализацију неће имати правну заштиту, а судбина њихових објеката ће зависити од рјешења инспекције.

површина објекта - накнада за легализацију

- до 100 м2 - 100 КМ

- од 100 до 200 м2 - 500 КМ

- од 300 м2 до 400 м2 - 2.000 КМ

Плаћања накнаде за легализацију су ослобођени

- породице погинулих бораца,

- породице РВИ прве и друге категорије

- најтежи цивилни инвалиди

- слијепе особе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана