Требиње: Владика Григорије захвалио заслужнима за преображај Саборног храма

Срна
Требиње: Владика Григорије захвалио заслужнима за преображај Саборног храма

Требиње - Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије вечерас је испред Саборног храма Преображења Господњег у Требињу захвалио свим вјерницима који су заслужни за преображај те цркве, посебно предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

"Посебно сам захвалан предсједнику Републике Српске Милораду Додику, јер без њега и његове љубави ова црква никада не би изгледала тако лијепо", нагласио је владика Григорије.

Владика Григорије је окупљеним вјерницима честитао Преображење Господње, славу истоименог храма и града Требиње, те их позвао да уживају у љепоти цркве и празника и да живе тим празником, јер ће тада видјети да је живот радост.

Обраћајући се пред више хиљада вјерника из Требиња и сусједних херцеговачких општина и других гостију, међу којима су били и предсједник Додик и режисер Емир Кустурица, владика је истакао да је ово диван дан, диван град и чудесан храм и да је нарочито захвалан за његов преображај, који се десио Божијом руком, али и руком многих вјерника.

"Посебно морам да захвалим Немањи - Емиру Кустурици, који ових дана претвара наш град у нешто много веће него што јесте, самим својим присуством и дјелом, а највише својом љубављу, која увијек рађа нешто лијепо", нагласио је владика Григорије.

Он је захвалио на присуству и градоначелнику Мостара Љуби Бешлићу и свим људима са којима сарађује, који се труде и Богу моле.

Владика Григорије је рекао да је ова црква свих вјерника и да због тога треба сви да се радују и да ту радост покажу и другима.

"Оно што је још већа радост је то што ова црква није још завршена и што ће много пута бити љепша, јер све радимо с љубављу и искреног срца", додао је владика захумско-херцеговачки и приморски.

Владика Григорије позвао вјернике на заједништво и искрену љубав, те им поручио да праштају једни дригима и да живе у радости и миру.

"Исто као што волимо овај храм, волимо и овај град и свакога ко живи у њему, а нарочито оне које нас не воле. То је парадокс хришћанства и наша заповијест и тајна нашег успјеха", поручио је владика Григорије.

Он је захвалио и Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникују за присуство, као за искрено пријатељство, истичући да је он више пута био спреман да се покаже на дјелу као пријатељ.

"Посебно захваљујем /умировљеном/ епископу Атанасију, који је наш учитељ и отац и који нас свему поучава са искреном љубављу и великом жељом да остави иза себе насљеђе кога се неће стидјети", рекао је владика Григорије.

На Тргу Слободе, поводом Преображењских свечаности, грађанима је славу града и Саборног храма честитао градоначелник Требиња Славко Вучуревић, као и градоначелници и начелници побратимских градова и општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана