Требињe: Платанима режу труле гране

Р. Ми.
Требињe: Платанима режу труле гране

Требиње - Послије испитивања стабала чувених требињских платана, које су обавили тимови њемачке фирме "Нирнбершка њега стабала" и "Градског зеленила" из Београда, јуче је почело њихово орезивање и уклањање сувих и трулих грана, које су у посљедње вријеме отпадале и представљале свакодневну опасност за пролазнике.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове у Градској управи Требиње Мирјана Ратковић истакла је да ће бити орезано свих 16 платана у центру града. Додала је да ће на крошњи платана уз споменик Његошу бити урађено сидрење како би се осигурала безбједност грађана и споменика у случају јаког вјетра.

- На стаблима платана на којима су претходне анализе показале да постоје оштећења биће урађен "пулинг тест", односно симулација на удар вјетра. Најважније је да ниједно стабло неће бити потпуно уклоњено. Орезивање платана биће завршено у наредних седам дана - истакла је Ратковићева.

Радове, чија је вриједност 30.000 евра, изводи њемачка фирма, која поред израђеног елабората и обављених испитивања од јуче ради и на орезивању платана.

Стручни тим њемачке фирме "Нирнбершка њега стабала" и "Градског зеленила" из Београда су у протеклих неколико дана урадили визуелне и унутрашње прегледе стабала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана