Стигла вода у Жупски Разбој

Дејан Јовичић
Стигла вода у Жупски Разбој

Србац - Мјештани Жупског Разбоја код Српца први пут ће добити воду са градске водоводне мреже након што је завршена изградња дистрибутивног цјевовода према овом селу у дужини од 2.078 метара.

На овај начин створени су услови за прикључење више од 60 кућа на водоводну мрежу, од чега ће њих 24 воду у својим домаћинствима добити у идућих два до три мјесеца.

Вриједност радова износи 132.000 КМ, од чега је Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД) обезбиједио 80 одсто средстава, а општина Србац 20 одсто. Пројекат је код ИФАД-а кандидован уз посредство Јединице за координацију пројеката у пољопривреди, која дјелује при ресорном министарству.

Радове изводи бањалучко предузеће "Хидрокоп" у сарадњи са србачким "Водоводом", чији су радници ових дана кренули са прикључењем на мрежу домаћинстава која су измирила трошкове за властито учешће од 1.500 КМ по прикључку.

- Очекујемо да уговор потпише још најмање 40 домаћинстава, који се могу пријавити наредних дана у ресорном одјељењу општинске управе, како би остварили одређене погодности, као што је плаћање прикључка у три рате - рекао је директор србачког "Водовода" Драго Јовичић.

Он је истакао да је предвиђен рок за завршетак пројекта фебруар идуће године, али да ће највећи број њих воду добити већ до Божића.

- Ово је значајан пројекат који отвара могућност ширења водоводне мреже и према мјесној заједници Ћукали, у којој воду са градског водовода користи 49 домаћинстава, а предвиђено је прикључење још 80 домаћинстава.  До сада смо изградили више од 400 километара водоводне мреже широм општине, а покривамо и добар дио села Трстенци у општини Дервента, те један број домаћинстава у сусједним општинама Прњавор, Лакташи и Градишка - истакао је Јовичић.

Мјештанин Стојан Ивановић из Жупског Разбоја каже да је њихово село живјело за дан када ће из чесама да потекне вода са изворишта "Вријеска" у Горњим Срђевићима, која је међу најквалитетнијима у региону. Одатле воду црпи и дистрибуира на шире подручје БиХ и лакташко предузеће "Аква тим".

- Једно смо од ријетких села које није добијало воду са градског водовода. Користили смо воду из бунара и сналазили се на друге начине, што је утицало и на здравље. Тешко је било измиривати стоку и обављати пољопривредне радове, али сада ће све бити лакше - рекао је Ивановић.

У србачком "Водоводу" планирају да у наредним годинама ријеше и дугорочни проблем снабдијевања водом љевчанског дијела општине, у којем пет села нема адекватан прикључак на градску водоводну мрежу.

Пут у Илићанима

Пројекат снабдијевања водом у Жупском Разбоју један је од два пројекта које је ИФАД одобрио. Прошлог мјесеца у употребу је пуштена и дионица пута у Илићанима у дужини од 3.458 метара, чија је реконструкција коштала 252.000 КМ. Реализација ова два пројекта добила је и подршку одборника Скупштине општине Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана