Родна кућа Гаврила Принципа стигла на темеље

Ведрана Кулага
Родна кућа Гаврила Принципа стигла на темеље

Грахово - Родна кућа Гаврила Принципа у селу Обљај код Босанског Грахова освануће у изворном облику за неколико дана.

Начелник општине Урош Макић потврдио је "Гласу Српске" да је дрвена конструкција куће стигла и да је почело њено састављање на темељима Принципове родне куће, који су недавно ојачани. Дрвена конструкција првобитно је била склопљена у Мркоњић Граду да би се видјело да ли је све онако како треба да буде.

- Мајстори су почели да састављају дрвену конструкцију куће која је у истом облику као и она која је ту била прије много година. Све иде по плану, а надамо се да ће све бити завршено за неких 15 дана - рекао је Макић.

Након што дрвена конструкција буде састављена, почеће уређивање ентеријера. За сада је, каже Макић, сигурно да ће своје мјесто у кући наћи порцуланска биста коју им је донирао вајар и професор из Београда Владимир Јовановић.

- Чим кућа буде монтирана, почећемо уређење унутрашњости, а покушаћемо да вратимо дух времена у којем је живио Принцип - рекао је Макић и додао да је упоредо са постављањем куће, почело и уређење прилазних путева.

Принципова кућа у Обљају сравњена је са земљом 1995. године, када је изгорио и музеј са експонатима, а ватра је однијела и оригинални план атентата на Фердинанда.

Обнова је почела у априлу, а требало би да буде завршена до Видовдана.

Принцип је на Видовдан, 28. јуна 1914. године, у Сарајеву извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Гаврилу Принципу и његовим родитељима Марији и Петру је служен парастос крајем априла у Босанском Грахову, на дан Принципове смрти. Тада је служен парастос и свештеницима Милану и Илији Билбији, као и свим Србима погинулим у рату од 1914. до 1918. године.

Принцип је умро у Чешкој 28. априла 1918. године гдје је служио казну од 20 година затвора.

Књига о Принципу

Књига аустријског новинара Грегора Мајера "Завјера у Сарајеву. Тријумф и смрт атентатора Гаврила Принципа" представљена је у уторак увече у Београду.

Према ријечима аутора, ово је књига о младим атентаторима на аустријског престолонасљедника која настоји да расвијетли околности у којима је Принцип дошао на идеју о атентату.

Мајер је истакао да се Принцип не може сматрати одговорним за избијање Првог свјетског рата.

- Одговорност за рат лежи на политичарима који су доносили одлуке у државним канцеларијама. Одлуке нису донесене у Сарајеву, већ у Берлину, Паризу, Бечу, Петрограду - казао је Мајер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана