Провјерене сорте за веће приносе

Милијана Латиновић
Провјерене сорте за веће приносе

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС омогућило је ратарима да на основу резултата са огледних поља бирају сорте и хибриде за своје парцеле.

Ресор за пружање услуга у пољопривреди и ове године је засијао десет огледних површина, двије су резервисане за стрна жита, а осам за кукуруз. На огледу површине два хектара у Душанову код Градишке представљено је 48 сорти пшенице, јечма, тритикалеа и зоби.

- Омогућили смо пољопривредницима да на основу макроогледа на лицу мјеста виде које сорте у нашим условима дају најбоље резултате - рекао је помоћник министра Борис Пашалић.

Он је навео да је немогућност обимније сјетве пшенице условила сјетву већих површина јарим житима, као што је јечам, али и више засијаних површина сојом.

- Ове године стрним житима је засијано око 25.000 хектара за разлику од досадашњег просјека од 40.000 хектара - рекао је Пашалић.

Драган Мандић из Пољопривредног института РС рекао је да је на огледном пољу у Душанову засијано пет домаћих врста стрних жита, које се по свим производним особинама могу носити са водећим свјетским сортама.

- Усјеви стрних жита су у добром стању, имамо оптималан број биљака на квадратном метру, што је гаранција већих приноса. Домаће сорте, уз технологију којом располажемо, у нашим условима имају предност - рекао је Мандић и додао да је киша која је падала претходних дана добро дошла свим усјевима, па тако и житима.

Пољопривредници кажу да су огледна поља јединствена прилика и прави начин на који Министарство пољопривреде помаже произвођачима и усмјерава их ка најбољим сортама.

- Слушајући савјете људи из струке побољшавамо производњу и повећавамо приносе - казао је Милорад Илић.

Агроном Недељко Вујић из пољопривредне задруге Кооперативни центар из Ситнеша код Српца истиче да је ова година добро почела и да су засијали 110 хектара соје.

- Припрема је била добра, сјетву смо завршили на вријеме. Ако временски услови дозволе, и жетва ће бити 15 дана раније, а очекујемо и веће приносе него лани - казао је Вујић.

 

Дани поља

Манифестација "Дани поља стрних жита 2015" организована је у четвртак у Душанову код Градишке како би стручњаци помогли ратарима у избору одговарајућих сорти. Идуће седмице манифестација ће бити организована и у Бијељини.

- На јесен, у вријеме бербе кукуруза, организоваћемо "Дане поља" на свим локацијама гдје имамо огледе кукуруза - казао је Пашалић.

Олакшице за ратаре

250 марака подстицај за произведену пшеницу по хектару

100 литара регресираног дизела за сјетву по хектару

Планирана премија за пшеницу предату млинско-пекарској индустрији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана