Прикупљено 15 одсто више пореза - повећање увоза, цијена, али и привредних активности

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Управа за индиректно опорезивање БиХ у протеклих девет мјесеци прикупила је шест милијарди и 155 милиона КМ, што је за 829 милиона КМ или 15,56 одсто више у односу на исти пероод 2020. године, рекао је директор Управе Миро Џакула.

Џакула је истакао да су у овој години прикупили 219 милиона КМ више и у односу на рекордну 2019. годину.

Он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, нагласио да се биљежи раст по основу прикупљених свих врста индиректних пореза, а укупно наплаћени приходи по основи ПДВ-а у овој години већи је за око 17 одсто у односу на претходну годину, док су приходи од царина већи за 20 одсто.

Према његовм ријечима, до повећања је дошло због повећаног увоза роба у БиХ, а и због пораста малопродајних цијена и повећања привредних активности.

Он је додао да подаци показују да је и извоз из БиХ у овој години повећан за 32 одсто у односу на упоредну годину, што показује да се домаћа привреда опоравља од кризе 2020. године.

Џакула је подсјетио да је у сарадњи са стручњацима из ЕУ припремљен нови преднацрт Закона о ПДВ-у у БиХ и налази се у процесу јавних консултација који је усклађен са легислативом ЕУ, а предвиђени су јаснији рокови када је у питању опорезивање грађевинскх објеката.

Он је истакао да су овлаштени службеници УИО у девет мјесеци привремено одузели разну робу у вриједности од 9,3 милиона КМ, највише дувана и дуванских прерађевина - око 4,6 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана