Приједор: Проглашен први степен приправности одбране од поплава

Срна
Приједор: Проглашен први степен приправности одбране од поплава

Приједор - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић прогласио је јутрос први степен приправности-стање редовне одбране од поплава на подручју града, будући да је водостај ријеке Сане износио 428 центиметра, што представља критични ниво водостаја с тенденцијом даљег раста, јер је интензивно топљење снијега на сливном подручју водотока ове ријеке.

Из Одсјека Цивилне заштите саопштено је да је постојећи ниво водостаја ријеке Сане узроковао заплављивање око 80 стамбених објеката у насељу Тукови, Рашковац и Брезичани и великог дијела пољопривредних површина у тим мјесним заједницама, а дошло је и до пресјецања пута Приједор-Бишћани.


"Водостаји ријека Гомјенице и Милошевице су испод критичног нивоа и не угрожавају стамбене објекте и комуникације у зони ових водотока", наводи се у саопштењу.

Проглашење првог степена приправности-стање редовне одбране од поплава на подручју града Приједора обавезује све надлежне институције да предузму мјере заштите и спасавања становништва и материјалних добара на подручјума која су угрожена поплавом.

"Обавезују се сви субјекти заштите и спасавања да и властите капацитете и средства ставе у стање приправности и да их према указаним потребама, на захтјев Градског штаба за ванредне ситуације Приједора, ставе у функцију заштите и спасавања становништва у угроженим подручјима", наводи се у закључку градоначелника о проглашењу првог степена приправности.

Предузећу "Водовод" Приједор наређено је да предузме мјере појачаног хлорисања и друге неопходне санитарно-техничке мјере, с обзиром на потенцијалну опасност продора плавних вода у извориште.

Обавезују се Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Приједор и предузеће "Водовод" да предузму потребне мјере надзора и спровођења хигијенско-епидемиолошких мјера ради обезбјеђења хигијенски исправне воде за пиће на подручју града.

Одсјек за Цивилну заштиту је, према данашњој наредби градоначелника Приједора, задужен да прати стање водостаја ријеке Сане на терену и да по потреби благовремено предлаже предузимање потребних мјера заштите и спасавања. /крај/ст/мђ/фото

И даље на снази ванредне мјере одбране од поплава у Двору

Ријека Уна у Двору се приближила кућама у једном градском дијелу и насељима Матијевићи и Куљани, али за сада није ушла у објекте, рекао је јутрос Срни начелник општине Никола Арбутина.
Он је навео да су у овој општини од 8. марта на снази ванредне мјере одбране од поплава.

"Протеклог викенда радиле су све надлежне службе", рекао је он.

Арбутина каже да је обустављен саобраћај на путу Двор-Хрватска Костајница у Куљанима те да се ускоро, уколико и даље буде растао водостај Уне, може очекивати обустава саобраћаја у Замлачи и Унчанима, такође на овом путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана