Пјешчана барикада затворила нови мост у Станарима

Анита Јанковић
Пјешчана барикада затворила нови мост у Станарима

Станари - Нови мост преко ријеке Укрине у Драгаловцима код Станара завршен је у новембру прошле године, али умјесто да олакша свакодневицу мјештанима, овај прелаз им је и даље недоступан.

Посебан револт код грађана изазвали су надлежни када су на новосаграђени прелаз прије мјесец дана поставили пјешчану барикаду, како мост нико не би могао користи.

Иначе, стари мост у Драгаловицима годинама је стварао проблеме а када су грађани коначно дочекали нову "ћуприју," не могу преко ње.

- Средином децембра на мост је истресена пуна приколица пијеска како аутомобили не би могли прелазити. Мјесецима свакодневно возимо обилазницом која је дуга пет-шест километара док нови мост стоји неискоришћен - прича возач Горан Полетан који тврди да је од љетос два пута возио комби механичару због квара који су проузроковале огромне рупе на макадамској обилазници.

Начелник општине Станари Душан Панић истиче да му свакодневно долазе огорчени грађани са питањима зашто не могу преко новог моста. Панић каже да он нема  информације када ће мост бити пуштен у саобраћај, јер је за то надлежно предузеће "Путеви РС".

- Грађани се скупљају и негодују због новонастале ситуације  и мислим да је ово врло неозбиљно - каже Панић и додаје да се више пута обраћао "Путевима РС" гдје су му рекли да се припремају документа за технички пријем моста.

- Не може се документација припремати три мјесеца. Имамо одсјечена села, а ни та заобилазница се не одржава иако је користи велики број возача - прича Панић. 

У "Путевима РС" кажу да је градња новог моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима завршена крајем 2016. године, те да је још остало да буду постављане спојница између моста и цесте.

- У наредним данима ће бити постављене дилатационе спојнице, а пробно испитивање конструкције моста је већ завршено, а резултати су у складу са  захтијеваним прописима. Тренутно је у току припрема документације за технички пријем, који би требало да буде завршен до краја јануара, након чега ће мост бити пуштен у саобраћај - рекла је портпарол "Путева РС" Наталија Кострешевић.

Она је појаснила да је барикада од пијеска постављена како возачи не би прелазили преко моста и како би биле избјегнуте евентуалне незгоде.

Нови мост у Драгаловцима дуг је 81,18 метара, са двије саобраћајне траке и пјешачким стазама, а његова изградња коштала је 1,14 милиона КМ.

Црна тачка

Стари мост преко ријеке Укрине у Драгаловцима годинама је био уско грло и црна тачка због честих саобраћајних несрећа.  Носивост старог моста била је пет тона, а саобраћало се само једном траком.

-  Због зуба времена тај стари мост је пропао и 2004. године је први пут почела прича о градњи новог. Сада након 13 година Станари имају нови мост, али неупотребљив - истиче Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана