Парк-шума Слатина - ризница нетакнуте природе под заштитом

Драгана Келеч
Парк-шума Слатина - ризница нетакнуте природе под заштитом

Бањалука - Парк-шума "Слатина" препознатљива је по буковој и храстовој шуми, као и стаблима црног бора - старог седам деценија, који је одавно постао идентитет тог подручја, па је ова нетакнута природа идеално мјесто за одмор и рекреацију, због чега ју је потребно и очувати.

Рекла је то Сребренка Голић,  министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Голићева је и предложила да овај парк-шума у непосредној близини бање "Слатина" буде проглашен заштићеним шумским комплексом, што је у четвртак усвојено на сједници Владе Српске. Каже да је иницијативу за заштиту тог подручја поднио Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", који је одређен за управљача Парк-шумом "Слатина". Истиче да је прије доношења те одлуке спроведено обимно истраживање.

- Парк-шума "Слатина" представља комбинацију природне и створене вриједности. Већи дио комплекса чини очувана природна састојина букве и храста китњака, а мањи дио вјештачки формирана састојина црног бора старости око 70 година - објашњава Голићева.

Осим природних вриједности, Слатина има значајно и културно-историјско насљеђе.

- Објекат врела термоминералне воде и бање су и на Привременој листи националних споменика БиХ - каже Голићева.

Нагласила је да је у Парк-шуми "Слатина" установљен режим заштите трећег степена, што значи да је Законом о заштити природе забрањена сјеча или уништавање дрвећа. Дозвољене су једино санитарне сјече и интензивне мјере његе шума.

Директор Завода "Др Мирослав Зотовић" прим. др Горан Талић каже да ће им кориштење парк-шуме "Слатина", као заштићеног ресурса, омогућити да пацијентима пруже рекреативне програме за очувању и унапређење здравља.

- Завод је покренуо иницијативу за проглашавање овог подручја заштићеним подручјем, јер посједује шуме које могу да пруже повољан климатски утицај на пацијенте који се лијече у слатинском комплексу Завода - истакао је Талић.

Истиче и да пацијенти у Слатини већ имају на располагању љековиту воду и љековито блато, а проширивањем капацитета, које је у току у бањи Слатина, даје се могућност и проширивању коришћења тих природних ресурса.

- Веома нам је драго да је наша визија коришћења расположивих природних ресурса у лијечењу и рехабилитацији наишла на разумијевање Владе РС и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, које нас је подржало - додао је Талић.

Биљне врсте

У току теренских истраживања на подручју Парк-шуме "Слатина" забиљежено је 75 биљних група. Од тог броја три биљне врсте (Ruscus aculeatus L., Ruscus hypogollum L. и Eranhis hyemalis (L.) Salisb.) налазе се на Уредби о црвеној листи заштићених биљних и животињских врста РС.

Међутим, и многе друге биљне врсте на том подручју веома су ријетке и чине прави мали рај за све љубитеље природе.

На подручју Парк-шуме "Слатина"

Забрањено

- сјеча или уништавање дрвећа

- извлачење оборених стабала шумским тракторима

- просијецање и градња нових шумских путева

- брање, сакупљање и уништавање врста биљака евидентираних као природне ријеткости

- градња објеката или извођење других радова

Дозвољено

- обиљежавање граница и постављање табли

- грађење објеката само уз мишљење Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа

- научноистраживачка и културно-образовна дјелатност

- успостављање и развој туристичких, рекреативних и других развојних функција

- успостављање и развој здравственог туризма

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана