Општине немају пара за приправнике

Милијана Латиновић, дописници
Општине немају пара за приправнике

Бањалука - За разлику од претходне године, буџетом за 2015. већина општина Српске не планира да издвоји новац за пријем приправника или још разматра ту опцију.

У градској управи Града Бањалука рекли су за "Глас Српске" да буџетом града за ову годину нису планирана средства за пријем приправника.

- Уколико реалне претпоставке буџета буду дозвољавале, размотрићемо могућност, да се у оквиру ребаланса планирају средства за ову намјену - рекли су у Градској управи. Начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Управи града Приједора, Љиљана Бабић истакла је да у првој половини ове године неће примате приправнике.

- Током 2013. године примили смо десет приправника, који су након завршеног приправничког стажа и положеног испита запослени. У 2014. нису примани приправници, а што се тиче 2015, сигурно је да их у првој половини године нећемо примати. Даље ћемо одлучивати у зависности од потреба које се буду указале за новим радницима - рекла је Бабићева.

Шеф одсјека за управљање људским ресурсима у Бијељини Дејан Благојевић каже да буџетом града за ову годину није планиран пријем приправника. И у општини Србац неће примати приправнике и волонтере, иако је лани приправнички стаж одрадило девет волонтера који су на пракси у локалној управи провели 12 мјесеци.

- Нико од њих још увијек није добио уговор на неодређено вријеме у србачкој администрацији, а имајући у виду тешко финансијско стање у буџету општине, нема назнака да ће се то и догодити у скорије вријеме. Општинска управа је за сваког волонтера уплаћивала по 300 КМ на годишњем нивоу за доприносе а имали су и плаћен топли оброк у ресторану спортске дворане - казали су у општини Србац. Општина Шипово још увијек није усвојила буџет за 2015. годину, па је непознато да ли ће бити средстава за пријем приправника.

- Током прошле године за осам приправника општина је издвојила 45.000 КМ. Поред плате од 370 КМ сви приправници су имали и по 85 КМ топлог оброка - казала је  начелник Одјељења за привреду и финансије Гордана Качар. Факултетски образовани млади људи добиће шансу да одраде приправнички стаж у општини Хан Пијесак, уз плаћене порезе и доприносе, али без личних накнада, што их сврстава у категорију волонтера.

- Буџетом за 2015. планирано је 3.948 КМ за бруто накнаде волонтера. Овим ће се финансирати порези и доприноси за шест волонтера, за разлику од претходне године када смо са 8.500 КМ финансирали осам волонтера - рекли су у општини Хан Пијесак. Додају да немају могућности за отварање нових радних мјеста, па ни за стално запослење приправника, те да млади након завршеног приправничког или волонтерског стажа најчешће одлазе из Хан Пијеска. У општини Фоча су крајем 2014. примили 15 приправника, једним дијелом из буџетских средстава, а дио путем програма Владе РС.

- Имамо обавезе планиране буџетом према приправницима који су примљени пред крај године, постоје одређена средства у буџету за ове намјене. У сваком случају и ако би дошло до пријема нових приправника, била би то дјеца палих бораца, али о томе ћемо одлучивати током године - рекли су у општини Фоча.

Закон о раду

Према Закону о раду РС, приправником се сматра лице које је завршило средњу, вишу школу, или факултет, а које први пут заснива радни однос у том занимању.

За вријеме обављања приправничког стажа приправник има право на 80 одсто минималне зараде прије полагања стручног испита, а што плаћа послодавац. Приправник има право на здравствено осигурање како је то регулисано прописима у погледу незапослених лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана