Општина Србац у блокади

Маријана Миљић
Општина Србац у блокади

Србац - Министарство финансија РС блокирало је рачун општини Србац због неплаћања прве рате кредита у износу од 207.807 марака за изградњу водовода "Вријеска" у Срђевићима и Лепеници.

Ријеч је о кредиту који је 2008. године одобрила аустријска банка Банк Аустриа Цредитансталт АГ у износу од 3,3 милиона КМ  на период од 12,5 година, уз каматну стопу од нула одсто и годишњу маржу од 1,21 одсто, што износи 40.000 КМ.

Кредит је тек ове године доспио на наплату, јер је грејс-период истекао 30. априла, а уговором је предвиђено да се отплаћује у 16 једнаких полугодишњих ануитета. До сада су отплаћене марже у износу од 438.899 КМ, а остатак дуга је 3,4 милиона КМ.

Општина Србац није у могућности да отплаћује овај кредит у складу са уговореним обавезама због презадужености јер је оптерећена са чак осам кредита до 2030. године у износу од око 15 милиона марака.

Међу њима је кредит одобрен од Краљевине Белгије из 2003. за изградњу водовода, кредит код Хипо Алпе Адриа банке за изградњу инфраструктуре у 2004. и 2006. години, кредит код Нове банке из 2009. године за куповину пословног простора те емисије обвезница код ИРБ РС за градњу инфраструктуре према Плану капиталних инвестиција у 2010. години.

Начелник општине Србац Драго Ћирић рекао је да су тражили да се пролонгира рок отплате кредита.

- Директне штете од поплава износиле су 330.000 марака, а у мају и јуну због елементарних непогода имали смо и мањи прилив средстава у буџет због чега смо и тражили да се пролонгира отплата кредита - рекао је Ћирић.

Уговор о кредитирању средином априла 2008. године у Бечу су потписали тадашњи начелник општине Мирко Којић и бивши директор предузећа "Водовод" Живко Микулић, који је такође обављао функцију начелника општине од 2011. до 2012. године. Кредит је одобрен и од Министарства финансија и трезора БиХ и Савезног министарства финансија Републике Аустрије.

Којић, који је сада посланик Народне скупштине РС, рекао је да је општини Србац блокиран рачун због лоше финансијске политике, те због расипничког понашања.

- Новац се не троши онако како је планирано због чега општина и не може да отплаћује кредит - рекао је Којић. 

Колико ће се блокада рачуна одразити на рад локалне управе у Српцу, остаје да се види. Али, чињеница је да радници општине још нису добили јунску плату, а појединим јавним предузећима и установама, касне лична примања од два до седам мјесеци. Нередовне су и исплате новчаних давања социјалним и борачким категоријама. Још није почела ни исплата стипендија за школску 2013/14. годину, а студенти се већ увелико припремају да упишу нову годину. Чак и у случају да се прикупи новац за исплату првог ануитета, наредни долази на наплату већ у октобру ове године, тако да је на помолу нова блокада општинског рачуна. Уз то, прилив новца буџет је све мањи, па је јасно да Српчане чекају тешки дани.

Обавезе

Начелник Одјељења за финансије општине Србац Зора Газић рекла је на посљедњој сједници парламента да су наслијеђене и значајне краткорочне обавезе које су закључно са 31. децембром износиле 3,3 милиона КМ, од чега је само дуг према добављачима износио 1,5 милиона КМ.

- И поред тешке ситуације успјели смо исплатити 1,6 милиона КМ, у шта улазе текуће али и заостале обавезе. Смањили смо и трошкове за електричну енергију за 47.000 КМ, телефона за 36.000 горива за 22.000 КМ - истакла је Газићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана