Одржано вече Новљана у Београду

Срна
Одржано вече Новљана у Београду

Нови Град - У Београду је синоћ у организацији Удружења "Каструм Новум" одржано је 13. Вече Новљана.

Предсједник Удружења Душко Бабић рекао је да је ове године дружење Новљана посвећено једном од оснивача овог удружења Пери Ђурђевићу који је преминуо ове године.


"Несебично је помагао Новљанима који су долазили у Београд. Помогао је и Нови Град. Велика је ствар што смо се окупили да се присјетимо и да се дружимо", рекао је Бабић на синоћњем дружењу.

Он је навео да је Ђурђевић, један од оснивача и први директор "Звездара театра", цијелог живота био посвећен култури.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је веома важно да се Новљани сјећају мјеста гдје су се родили.

"Радо вас позивамо да Нови Град посјетите током љета кад се одржавају Петровдански дани, двадесетак културних и спортских манифестација поводом Дана општине или за новогодишње и божићне празнике када, такође, има доста манифестација", рекао је Дрљача.

Он је додао да су сви Новљани посебно везани за ријеку Уну и зато је подсјетио да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске покренуло поступак проглашења заштите подручја ријеке Уне.

На Сајму књига у Београду, на штанду Републике Српске синоћ је представљена монографија српског сликара из Фиренце, Новљанина Младена Карана, у издању "Атлантик ББ" из Бањалуке.

Осим аутора, о монографији је говорио и књижевник Енес Кишевић.

Према подацима Удружења "Каструм Новум", у Београду живи више од 2.000 људи који су рођени или су поријеклом из Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана