Обиљежен 4. Јул – Дан бораца у Градишци

М.В.
Обиљежен 4. Јул – Дан бораца у Градишци

Градишка – Поводом обиљежавања 4.јула – Дана борца, представници ОО СУБНОР-а, ОО СНСД-а, Удружења Рома и представници Мјесне заједнице Жеравица положили су вијенце у Жеравици код Градишке на споменик жртвама фашистичког терора у Другом свјетском рату, припадницима ромске националности и на спомен-плочу борцима који су погинули у посљедњем Отаџбинском рату.

Споменик који је обновљен захваљујући ОО СНСД-а Градишка свједок је да се не смије заборавити значај народносолободилачког рата и борбе од 1941. од 1945. године.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Жеравица Драган Павковић рекао је да овај датум значајан јер се одаје почаст погинулим борцима Народноослободилачког и отаџбинског рата и жртвама фашистичког терора. -С подручја Дубрава, Жеравице и Брезик Ламинаца у народноослободилачкој борби страдало 611 Рома, којима је изграђено спомен-обиљежје у Жеравици, док је у одбрамбено- отаџбинском рату из Жеравице погинуло укупно 5 бораца – исткао је Павковић.

Потпредсједник ОО СУБНОР-а, Гојко Шербула каже да је споменик Ромима, жртвама фашистичког тероа у Жеравици је први соменик подигнут Ромима у бившој Југославији. Шербула је подсјетио да је Градишка друга у Југославији по броју страдалог становништва у Народноослободилачком рату, са 16 500 погинулих људи, жена и дјеце, од којих је 1556 бораца, а остало су жртве фашистичког терора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана