Невесиње: Пробијен буџет,спорна путовања

Ведрана Кулага
Невесиње: Пробијен буџет,спорна путовања

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је негативно мишљење општини Невесиње за пословање у прошлој години, након што су ревизори утврдили буџетски дефицит у износу од око пола милиона марака и многе пропусте у вези са службеним путовањима и спровођењем јавних набавки.

Ревизијом консолидованог финансијског извјештаја утврђено је да буџет за 2013. годину није у потпуности припремљен, донесен и извршен према прописаним актима те да су стваране обавезе прављене до нивоа планираних, а не расположивих средстава.

- Извршење буџета је 5,77 милиона у односу на ребаланс буџета, а расходи и издаци су били 6,22 милиона, па је исказан непокривени дефицит од 451.302 КМ - навели су ревизори.

Надлежни, према оцјени ревизора, нису ускладили ни интерна акта којима се регулишу обрачун и исплата плата и накнада са законским прописима, а нису успостављене ни на адекватан начин спровођене контроле расхода за службена путовања нити је регулисана потрошња горива за службена возила. Општинска администрација није водила ни евиденцију о броју пређених километара на мјесечном и годишњем нивоу. За службена путовања и смјештај у прошлој години је потрошено око 68.000 КМ, а највише новца је дато за гориво, око 46.000 марака, дневнице за службена путовања у земљи износиле су 9.340, а за службена путовања у иностранству 4.216 марака. За остале расходе по основу путовања у иностранству дато је 4.125, а по основу путовања и смјештаја 3.842 КМ.

- У свим сегментима није примијењена Уредба о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству. Нису правилно обрачунате дневнице, не уписује се вријеме поласка и доласка, уз одређени број путних налога нема извјештаја о службеном путу, а путни налози нису правдани у року од седам дана - наведено је у извјештају.

Ревизијом је утврђено да нису прецизно евидентирани издаци по основу коришћења робе и услуга, који су достигли 1,26 милиона КМ и за шест одсто су били већи у односу на ребаланс буџета.

Пропуста је било и приликом јавних набавки, јер нису спроведене у складу са Законом о јавним набавкама БиХ. Утврђено је да уговорена вриједност набавки реализованих путем директног споразума прелази лимит од десет одсто годишњег буџета за набавке. Ревизори су открили да је према грађевинском дневнику асфалтирање једног локалног пута завршено прије него што је уговор и потписан.

Начелнику Невесиња Момчилу Шиљеговићу је дато 12 препорука за побољшање стања, а на адресу општине отишле су три препоруке.

На налазе ревизије у нацрту извјештаја општина није имала примједбе.

- Радимо на томе да одређене замјерке буду исправљене, а морају се, прије свега, на бољи начин водити евиденције о путовањима - истакао је Шиљеговић.

Комуналне дјелатности

Извршење програма заједничке комуналне потрошње повјерено је предузећу "Комус", а ревизори су оцијенили да то није у складу са Законом о комуналним дјелатностима.

Утврђено је да извршене услуге нису на адекватан начин контролисане. Код услуга зимске службе утврђене су неправилности које се односе на документовање извршених услуга, надзор о извршеној услузи, начин и рок фактурисања извршених услуга.

- Закључивање уговора о привременим и повременим пословима није вршено у складу са Законом о раду - наведено је у извјештају ревизора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана