Назире се рјешење проблема породилишта у Прњавору и Дервенти

Милијана Латиновић
Назире се рјешење проблема породилишта у Прњавору и Дервенти

Прњавор - На проблеме у домовима здравља у Прњавору и Дервенти коначно би могла бити стављена тачка, јер је на помолу договор да наставе са опремањем операционих сала за потребе породилишта, док ће им у помоћ прискакати анестезиолози из сусједних болница.

Опстанак породилишта у тим општинама доведен је у питање прије више од годину дана, након што је донесен нови правилник према којем је за функционисање породилишта неопходно постојање операционих сала, савремене опреме и анестезиолога. На породилиште у Дервенти стављен је катанац 31. октобра прошле године, с обзиром на то да нису успјели испунити све услове, а нису жељели да породиље и бебе доводе у опасност. Са друге стране, прњаворско породилиште наставило је са радом.

Начелник Прњавора Дарко Томаш каже за “Глас Српске” да је прије неколико дана на састанку са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем договорио у којем правцу ће тражити рјешење за опстанак породилишта у тој општини.

- Породилиште функционише нормално као и до сада, а са министром је договорено да ми наставимо и даље да опремамо операциону салу и модернизујемо опрему у породилишту, те да ће нам министарство помоћи у смислу да потребан кадар, односно анестезиолози буду обезбијеђени из болница у окружењу - рекао је Томаш. Додао је да се из буџета општине финансирају плате запослених у тамошњем породилишту, те да ће општина, као и до сада, бити на располагању Дому здравља како би све евентуалне проблеме што прије превазишли.

Изјаву директорице Дома здравља у Прњавору Свјетлане Малић јуче нисмо успјели да добијемо, јер није одговарала на телефонске позиве.

И у Министарству здравља и социјалне заштите РС потврдили су да је одржан састанак са челницима Прњавора и изразили наду да ће у што скорије вријеме поменути проблеми у породилиштима бити ријешени у корист пацијената.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран истиче за “Глас Српске” да очекује званично упутство од ресорног министарства.

- Очекујемо иста упутства као што су добиле колеге у Прњавору како бисмо направили корак даље. Породилиште је затворено и без званичног дописа министарства, које ће разјаснити легалност нашег рада, нисмо спремни да га поново отворимо - рекао је Шаран.

Република Српска, осим ова два, има и девет болничких породилишта и једно у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци.

Санитетска возила

Дарко Томаш је истакао да су за Дом здравља у Прњавору прије двије године набавили два нова возила, којима је транспорт пацијената много бржи и удобнији.

- Изграђен је и аутопут, тако да хитни случајеви из Прњавора, ако до тога дође, брже могу стићи у Бањалуку него из неких удаљених бањалучких мјесних заједница, тако да сам сигуран да је ризик сведен на најмању могућу мјеру - истакао је Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана