На магнетну резонанцу у Требињу стижу и из Фоче

Глас Српске
На магнетну резонанцу у Требињу стижу и из Фоче

Требиње - У требињској болници почела је с радом магнетна резонанца, једина у овој регији, рачунајући и Универзитетску болницу Фоча, одакле пацијенти долазе у Требиње.

Апарат је обезбијеђен захваљујући уговору о пословно-техничкој сарадњи с приватном дијагностичком кућом "Арар" из Бањалуке, тако да пацијенти који су ослобођени партиципације неће плаћати ништа ни за преглед нити за очитавање налаза. Они који плаћају партиципацију ће морати издвојити 50 до 60 марака, зависно да ли се услуга пружа с контрастом или без контраста.

"То ипак није велика цифра, с обзиром на то да су досад за магнетну резонанцу пацијенти који гравитирају нашој болници морали путовати у Касиндо или у приватну клинику у Мостару, гдје се плаћа пуни износ прегледа", казао је Васо Мијановић, директор Болнице Требиње.

Каже да се не очекују гужве или дужи период чекања, јер овај дио Херцеговине није велика регија, али ће се у Болници Требиње, гдје је предвиђено да магнетна резонанца ради од осам до 15 часова, обезбиједити и дванаесточасовни рад ако за то буде потребе.

Када је у питању кадар, Мијановић каже да су радиолошки техничари адекватно обучени за снимање и остале процедуре, попут давања контраста, док ће само очитавање снимака радити радиолози из Бањалуке и Београда.

"Предвиђено је да се очитани снимак добије у року од 24 часа од снимања, што је и по уговору предвиђено и мислим да ту неће бити никаквих проблема", додаје Мијановић.

Да је магнетна резонанца добродошла чак и становницима Фоче, потврдио је и један од првих пацијената којем је урађена магнетна резонанца у Требињу, Драгољуб Ивановић из Фоче.

"Упутницу сам добио 5. јануара, а ево већ сам данас све завршио, што много значи пацијентима ове регије јер не чекају дуго, а и није далеко чак ни нама из Фоче", казао је он.

Мијановић је овом приликом подсјетио и на донацију здравствене опреме, која је у Болницу стигла од Швајцарца Гвида Штоклија, посредством Требињца Петра Алексића, који живи и ради у Швајцарској.

Ово је други пут да је он донирао болнички мобилијар Требињу, јер је раније слична донација стигла у Геријатријски центар Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана