Малине из Украјине и Пољске изгурале наше

Милијана Латиновић
Малине из Украјине и Пољске изгурале наше

БАЊАЛУКА - Јефтине малине из Украјине и Пољске истиснуле су са европског тржишта црвено злато из Републике Српске, због чега су у проблемима и произвођачи и хладњачари који тврде да се политиком високих цијена на почетку сезоне дошло до ивице опстанка.

Произвођачи из Сребренице, Братунца и Милића, гдје је највише засада овог бобичастог воћа, кажу да су род предали и да је 5. новембра истекао рок хладњачарима за објаву откупне цијене.

С обзиром на то да половина откупљивача и даље ћути, произвођачи не искључују ни могућност изласка на протест како би наплатили своје воће.

- Сваки сценарио је могућ. И они који су дефинисали цијену нису још све исплатили, док ови други нису ни дали коначну цијену. Дошло је до проблема на свјетском тржишту и то се прелило код нас. Хладњачари покушавају нижом цијеном да пеглају ту ситуацију - рекао је за “Глас Српске” предсједник Удружења малинара из Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић додавши да је са тог простора испоручено око 2.000 тона малина и купина.

Алемпић каже да ће до краја ове седмице Управни одбор Удружења засједати како би било нађено неко рјешење.

С друге стране, хладњачари не бјеже од чињенице да су узели род, али тврде да су веома мало успјели да продају јер је потражња за домаћим малинама равна нули.

Власник хладњаче “Агрос” Стаменко Катанић каже за “Глас” да је и сам један од оних који још нису дали откупну цијену.

- Нема продаје уопште. У Србији се продају замрзнуте малине по цијени од пет марака. Узео сам 220 тона, за дио сам дао аконтацију, али остало стоји. Платићемо максимално колико будемо могли, али ако се институције не укључе да помогну и произвођачима и хладњачарима, ово ће бити потоп малинарства. Превисока цијена у старту која је наговијештена, ничим утемељена, без уговора, од осам до десет марака, испоставила се далеко од реалности. Политиком превисоких, нереалних цијена изгубили смо тржиште - упозорио је Катанић и додао да се свијет окренуо малинама из Украјине и Пољске које су доста јефтиније него наше.

Он је објаснио да су малине постале луксуз и не стављају их ни у воћни јогурт.

- Не размишљамо главом западног купца који је дисциплинован и у кризи се прво одриче луксуза, а малине су очигледно постале луксуз - рекао је Катанић нагласивши да је беспотребно направљен јаз између произвођача и хладњачара, јер нити су “малинари сиротиња коју експлоатишу, нити су хладњачари лопови, како им се приписује”.

Катанић је казао да су произвођачи, уздајући се у добру сезону, берачима давали дневнице од 80 до 100 марака те су и тако заглавили у минус јер им се то сада не враћа пошто малину нико не тражи.

Иако је међу првима изашао са откупном цијеном од 8,50 КМ по килограму малина и двије марке по килограму купина, власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић истиче да је до сада исплатио око 70 одсто преузетог рода.

- Преузео сам 1.000 тона малина, извезао свега 100 тона, робу нико не тражи. Извозна цијена је од 3,5 до четири евра, никакве ту рачунице нема, а сад нико и не тражи робу - рекао је Ранкић “Гласу” нагласивши да је тржиште потпуно поремећено те да и Србија увози малине из Украјине по цијени од 1,60 евра по килограму.

Да би се иоле уклопили у све трошкове, каже Ранкић, извозна цијена би морала бити бар пет евра, а овако ће, додаје, бити у дебелом минусу. Он је рекао да разумије малинаре, али да је ситуација сада тешка и за једне и за друге.

Складиштење

Петко Ранкић је рекао да се малине замрзавају на температури од минус 20 те да могу тако да стоје и до пет година.

- Међутим, никоме се не исплати чувати род толико, јер су ту енормни трошкови струје. Питање је и за годину шта ће бити, можда ће догодине цијена пасти испод пет марака, ко то зна - рекао је Ранкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана