Локална каса становницима Станара плаћа партиципацију мјештана

Милијана Латиновић
Локална каса становницима Станара плаћа партиципацију мјештана

Станари - За више од 5.000 осигураника регистрованих у Дому здравља у Станарима партиципацију за примарни ниво здравствене заштите од идуће године плаћаће општина.

Потврдио је то у петак начелник ове општине Душан Панић, након што су одборници на редовној сједници Скупштине општине Станари дан раније донијели одлуку да ове трошкове догодине преузме општина.

- Процјењујемо да ће у буџету бити неопходно око 50.000 марака за те намјене - истакао је Панић.

Оваква иницијатива руководства најмлађе општине у Српској, која је тај статус добила 2015. године, највише је обрадовала пензионере, који добар дио пензије издвајају за лијекове.

- Пензионери су најугроженија категорија становништва. Општина помаже сваке године колико може. Вијест о томе да ће општина плаћати партиципацију за осигуранике регистроване у Дому здравља, све нас је обрадовала. Биће то значајна помоћ за најстарију категорију становништва, међу којима је и највише обољелих - истакла је секретар Удружења пензионера општине Станари Миланка Ристић и додала да ово удружење броји 840 чланова.

Ову одлуку локалног парламента поздравили су и у Дому здравља Станари.

- Ово је јако добра иницијатива. Људима значи и она једна марка коју дају за партиципацију, а камоли ако је тај износ знатно већи - рекао је помоћник директора ове здравствене установе Недељко Ђекић.

Он је истакао да је у три тима породичне медицине у овом Дому здравља регистровано више од 5.000 осигураника.

Из Фонда здравственог осигурања РС истичу да су Станари добар примјер активног учешћа локалне заједнице у финансирању здравствене заштите свог становништва.

- Ова одлука ће пуно значити осигураницима са подручја ове општине који нису до сада били ослобођени плаћања партиципације те учинити здравствену заштиту још доступнијом. Партиципација је приход здравствене установе, те вјерујемо да ће и Дому здравља Станари значити ова одлука - навели су из Фонда.

Подсјећају да су они прије неколико година омогућили да више од 50 одсто осигураника по неком основу буде ослобођено плаћања партиципације.

  • Дјеца до 15 година, труднице, породиље до навршене прве године дјетета или до 18 мјесеци у случају рођења близанаца или трећег дјетета, пензионери са најнижом пензијом, старији од 65 година и добровољни даваоци крви који су даровали крв више од десет пута у потпуности су ослобођени плаћања партиципације, односно њихову здравствену заштиту финансира Фонд - истакли су у Фонду и додали да су плаћања партиципације, између осталог, ослобођени и осигураници који болују од карцинома или дијабетеса.

Накнаде за породиље

Душан Панић је казао да је општина Станари у буџету за идућу годину планирала и накнаде за незапослене породиље, које ће износити 400 марака мјесечно.

- Та накнада ће се исплаћивати годину, док ће мајке које роде треће и четврто дијете тај износ примати 18 мјесеци - рекао је Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана