Краве сименталке пуне кућни буџет

Горан Перић
Краве сименталке пуне кућни буџет

МИЛИЋИ - Милићки фармери у току прошле године произвели су и продали око 200.000 литара крављег млијека. У ресорним општинским службама сматрају да је то добар резултат, с обзиром да је тек у 2008. у Милићима почео организован откуп млијека.

Виши стручни сарадник за развој сточарства у Општини Милићи Дејан Голић каже да је успоставом откупних станица у насељима Милићи, Супач Поље, Лукић Поље, Жутица и Церска све више оних који се интересују за бављење овом дјелатношћу.

- У сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација и Регионалном савјетодавном групом из Братунца организовали смо стручна предавања за потенцијалне произвођаче. Такође, општина и UNDP обезбиједили су значајне подстицаје за произвођаче - истакао је Голић.

Производњом млијека у Милићима бави око 100 пољопривредника, који имају око 200 грла. У ресорној општинској служби вјерују да ће тај број расти сразмјерно повећању подстицаја, омогућавању повољних кредита произвођачима и отварању нових откупних пунктова. Пољопривредник Томо Цветковић каже да су он и супруга Вера "преко ноћи" остали без посла, и то је био главни разлог да крену са производњом млијека.

- С обзиром да смо били неискусни, доста су нам помогли други фармери, стручне службе општине, а у посљедње вријеме и међународне организације. Кренули смо с ледине и мало-помало дошли смо до овога што данас имамо - истакао је Цветковић.

За једну годину, Цветковићи су формирали солидну сточарску фарму, чији окосницу данас чини осам расних грла, од којих су три најбоље сименталске расе. У међувремену, прошли су фазу едукације и организовања властите производње сточне хране.

- Почетак је био добар. Међутим, средином 2008. имали смо проблема са откупљивачем из Калесије, фирмом "Aђелика", која није поштовала уговор о откупу и која нам и дан данас дугује за 17.000 литара испорученог млијека. Ипак, након свих искустава садашњи посао ни у ком случају не бих мијењао - тврди Цветковић.

Опремање фарми

Значајну помоћ за опремање фарми, а потом подршку у виду премија по литру произведеног млијека, мљекари су имали и од општине. UNDP им је обезбиједио дио опреме, посуђа и око 50 тона концентрата, а најављено је да ће им донирати и музне уређаје. Све то охрабрује мљекаре да размишљају и о повећању производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана